Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri în Spania: tema Cataloniei, subiect de dezbatere între candidați; șeful guvernului a fost aspru criticat

realitatea.net
pedro sanchez

Candidaţii conservator şi liberal au utilizat luni criza catalană pentru a-l ataca pe şeful guvernului spaniol, socialistul Pedro Sanchez, care a avertizat contra eventualei lor alianţe cu extremă dreapta, în cursul unei dezbateri televizate cu şase zile înainte de alegeri, relatează AFP, informează Agerpres.

Citește și: Venezuela: Puterea cheamă la manifestaţii în replică la acţiunile opoziţiei

Această dezbatere la televiziunea naţională i-a reunit pe principalii patru candidaţi la alegeri: Pedro Sanchez, conservatorul Pablo Casado (Partidul Popular, PP), liberalul Albert Rivera de la Ciudadanos şi pe liderul formaţiunii stângii radicale Podemos, Pablo Iglesias.

Casado şi Rivera l-au atacat împreună pe Sanchez reproşându-i că în iunie a ajuns la putere cu ajutorul voturilor separatiştilor catalani care au sprijinit moţiunea sa de cenzură contra lui Mariano Rajoy (PP).

"Cei care doresc să spargă Spania îl au pe Sanchez drept candidat favorit", a declarat Pablo Casado.

Casado şi Rivera au afirmat amândoi că Pedro Sanchez este pregătit să îi "graţieze" pe liderii separatişti judecaţi în prezent la Madrid pentru rolul lor în tentativa de secesiune a Cataloniei în 2017, dacă vor fi condamnaţi, ceea ce socialistul a calificat ca "minciună".

La rândul său, şeful guvernului spaniol a avertizat contra alianţei "celor două drepte" prezente la dezbatere şi "înspăimântătoarea extremă dreaptă" Vox care nu a fost autorizată să participe la dezbateri televizate din cauza lipsei de reprezentare în parlament.

"Credeam că Trump nu va câştiga şi a câştigat, credeam că Brexitul nu se va produce şi s-a produs, credeam că în Andaluzia PP, Ciudadanos şi ultradreapta nu vor încheia un acord şi l-au încheiat", a spus el.

Sanchez s-a referit la învestirea în ianuarie a unui guvern PP-Ciudadanos cu ajutorul voturilor din partea Vox în acest fief socialist din sudul Spaniei.

Sondajele îl arată învingător pe Sanchez la alegerile de duminică, dar fără să obţină majoritatea absolută.

Vox şi-ar putea face intrarea în Camera Deputaţilor cu 29 până la 37 de mandate din totalul celor 350, potrivit sondajelor.

Acest partid de extremă dreaptă se pronunţă în special pentru expulzarea tuturor persoanelor fără acte în regulă, interzicerea partidelor separatiste sau rediscutarea legii împotriva violenţei asupra femeilor.

Cei patru candidaţi se vor reîntâlni marţi pentru a doua dezbatere la posturi de televiziune private.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.