Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri locale în Taiwan - un test pentru actuala președintă

Taiwan

Alegătorii din Taiwan au început să se deplaseze la secţiile de votare sâmbătă cu ocazia unui scrutin cu valoare de test pentru actuala preşedintă şi care comportă, de asemenea, chestiuni sensibile în relaţia cu China, relatează AFP preluată de Agerpres.

Cei 19 milioane de alegători votează pentru reprezentanţii lor la nivel de sate, oraşe, comitate şi mari aglomeraţii. Mandatele de primar din cele 22 de oraşe şi comitate, dintre care 13 aparţin în prezent Partidului Democrat Progresist (DPP) al preşedintei Tsai Ing-wen, vor fi astfel reînnoite.

În paralel cu alegerile locale, sunt organizate un număr record de zece referendumuri: unul dintre ele se referă, de exemplu, la autorizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, altul la schimbarea numelui insulei în competiţiile sportive internaţionale, ceea ce ar echivala cu o batistă roşie fluturată sub nasul Beijingului.

China continentală şi Taiwanul sunt conduse de regimuri adverse din 1949, după un război civil între comuniştii stabiliţi la Beijing şi naţionaliştii din Kuomintang (KMT) refugiaţi la Taipei. Beijingul consideră în continuare Taiwanul parte integrantă a Chinei şi nu exclude să îl recucerească prin forţă în cazul în care aceasta îşi va declara independenţa.

Lungi cozi de aşteptare s-au format sâmbătă dimineaţă în faţa secţiilor de votare. Închiderea lor este prevăzută pentru orele 16.00 locale (08.00 GMT), iar anunţarea rezultatelor se va face sâmbătă seară.

Preşedinta şi-a îndeplinit datoria electorală la New Taipei City. "Este o societate democratică şi oamenii îşi pot exprima punctele de vedere în numeroase probleme", le-a declarat Tsai Ing-wen jurnaliştilor.

Tsai Ing-wen, aleasă în 2016, a prezentat aceste alegeri ca o modalitate "de a spune lumii" că Taiwanul nu se va pleca niciodată în faţa Beijingului, ceea ce a sporit presiunea militară şi diplomatică în regiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.