Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri municipale în Africa de Sud - Congresul Naţional African, partidul istoric al lui Nelson Mandela, poate ajunge sub pragul de 50%

Operation World
Africa de Sud

Peste 26 milioane de sud-africani îşi aleg luni reprezentanţii în aproximativ 250 de municipalităţi în alegeri ce ar putea, pentru prima dată din 1994, să împingă Congresul Naţional African (ANC), partidul istoric al lui Nelson Mandela, sub pragul de 50%, potrivit Agerpres.

De câţiva ani, ANC, care a condus Africa de Sud de la sfârşitul apartheidului acum 27 de ani, este în declin, notează France Presse.

Câţiva dintre liderii săi şi în primul rând fostul preşedinte Jacob Zuma au probleme serioase cu legea privind cazuri de corupţie, iar economia celei mai industrializate ţări din Africa este în cădere, cu şomajul ce a depăşit 30% de mai multe luni.

În iulie, ţara a cunoscut un val de violenţe sociale care au făcut oficial 354 de morţi şi au lăsat urme adânci în relaţiile dintre comunităţi.

Aceste revolte au fost pregătite intenţionat pentru "a provoca o insurecţie populară", a denunţat atunci preşedintele Cyril Ramaphosa fără a desemna precis responsabilii.

Ani de administrare proastă şi corupţie generalizată au lăsat multe servicii publice din Africa de Sud abandonate, unde întreruperile de curent şi alimentarea cu apă sunt tot mai frecvente, până la punctul de a afecta chiar campania electorală.

Sondajele sugerează că majoritatea alegătorilor ar putea întoarce pentru prima dată spatele ANC.

"S-ar putea să fim la un moment de cotitură pentru ANC şi pentru Africa de Sud", a estimat William Gumede, preşedintele grupului de reflecţie Democracy Works.

Semn al nemulţumirii alegătorilor faţă scrutin, doar 26,2 milioane de sud-africani sunt înscrişi pe listele electorale, dintr-o populaţie de aproximativ 40 de milioane cu vârstă de vot.

Armata a fost desfăşurată în centrele urbane pentru a preveni orice incident şi aproximativ 10.000 de soldaţi se vor ocupa în special de securitatea în jurul a patru puncte fierbinţi din ţară, inclusiv provincia dens populată Gauteng şi KwaZulu-Natal (est), unde revoltele din iulie au început şi au fost cele mai violente.

Scrutinul va fi deschis de la 7:00 la 21:00 (5:00 la 19:00 GMT).

Provincia Gauteng, unde ANC a pierdut municipalităţile Pretoria şi Johannesburg în 2016, a fost în special în centrul atenţiei preşedintelui Ramaphosa şi echipei sale în timpul campaniei.

În 2016, ANC a totalizat 54% din voturi în ţară, cel mai prost rezultat de la revenirea democraţiei în 1994.

Opoziţia rămâne însă divizată. Alianţa Democrată (DA), văzută încă în primul rând ca un partid al albilor, şi stânga radicală Luptătorii pentru Libertatea Economică (Economic Freedom Fighters, EFF), care au reuşit să alcătuiască improbabile coaliţii în unele municipalităţi în urmă cu cinci ani, se vor prezenta de data aceasta separat.

Alegătorii vor avea de asemenea posibilitatea de a alege un număr fără precedent de candidaţi independenţi - 1.700 din 60.000 - care ar putea tulbura apele unui scrutin în care ANC joacă puternic înainte de alegerile generale din 2024.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.