Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri pentru conducerea Partidului Popular Maghiar din Transilvania

Szilágyi_Zsolt

Cinci candidaţi s-au înscris în cursa pentru preluarea conducerii Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) la cel de-al treilea Congres Naţional al formaţiunii, care se desfăşoară sâmbătă la Târgu Mureş.

Alegerile interne au loc în urma demisiei liderului PPMT, Toro T. Tibor, ca urmare a rezultatelor slabe înregistrate de formaţiune la alegerile prezidenţiale din luna noiembrie 2014.

Candidează din nou Toro T. Tibor şi alţi patru competitori, propuşi de organizaţiile judeţene ale PPMT: Szilagyi Zsolt, fost candidat al formaţiunii la Preşedinţia României, Hupka Felix, preşedintele PPMT Maramureş, Portik Vilmos, preşedintele PPMT Mureş, şi Papp Elod, vicepreşedinte al PPMT.

În luna noiembrie 2014, Prezidiul PPMT a analizat rezultatele obţinute în primul tur al alegerilor prezidenţiale de candidatul propriu şi a respins demisiile preşedintelui Toro T. Tibor şi vicepreşedintelui Szilagyi Zsolt, însă a demarat o procedură de reorganizare a partidului.

Decizia a fost motivată prin faptul că responsabilitatea pentru rezultatele slabe din alegerile prezidenţiale este una comună, dar că se iniţiază reorganizarea partidului, în sensul organizării de alegeri la fiecare nivel şi se convoacă un Congres Extraordinar.

Analiza făcută în luna noiembrie a evidenţiat faptul că în campania electorală PPMT a reuşit să-şi transmită mesajele şi a fost prezentat proiectul privind regionalizarea României în conformitate cu principiul regionalismului şi federalismului european modern.

În plus, se spunea atunci, s-a prezentat nevoia de autonomie pe mai multe niveluri a maghiarilor din România, a fost evidenţiată necesitatea autonomiei ţinutului secuiesc, pe baza proiectului de autonomie propus de Consiliul Naţional Secuiesc şi împreună cu acesta şi s-a apreciat că Szilagyi Zsolt şi echipa sa de campanie 'au făcut o treabă bună'.

Întrucât se anunţă un congres 'furtunos', PPMT a precizat că jurnaliştii vor avea acces la partea festivă a manifestării, de la ora 12,00, iar la final, undeva în jurul orei 18,00, va avea loc o conferinţă de presă.

La Congresul PPMT de la Târgu Mureş sunt aşteptaţi în jur de 300 de delegaţi, precum şi invitaţi ai unor partide şi asociaţii din ţară şi străinătate - Tokes Laszlo, liderul Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, Izsak Balazs, liderul Consiliului Naţional Secuiesc, Wetzel Tamas, secretar de stat adjunct pentru comunităţile maghiare din diaspora.

Biroul de presă al PPMT a precizat că în cadrul Congresului vor fi transmise şi o serie de mesaje din partea lui Pasztor Istvan, preşedintele Uniunii Maghiare din Voievodina, Berenyi Jozsef, preşedintele Partidului Coaliţiei Maghiare (Slovacia), Brenzovics Laszlo, preşedintele Uniunii Culturale Maghiare din Transcarpatia, şi Nemeth Zsolt, preşedintele Comisiei de Politică Externă din Parlamentul Ungariei.

Agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.