Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri prezidenţiale tensionate în Congo: 1,2 milioane de oameni au fost excluși de la vot

Operation World
Congo

Cetăţenii din Republica Democrată Congo (RD Congo) votează duminică pentru un nou preşedinte, în alegeri care au fost amânate peste doi ani, scrie BBC, potrivit news.ro.

Aproape 40 de milioane de persoane sunt eligibile pentru a vota un înlocuitor pentru preşedintele Joseph Kabila, care se află la putere din 2001. Însă alegerile au fost marcate de violenţe şi controverse privind o decizie de a exclude de la vot peste 1,2 milioane de oameni.

Votul a început la ora locală 05:00 şi se va încheia la ora 17:00 (18:00 ora României).

Dacă totul va decurge fără incidente, acesta va fi primul transfer de putere paşnic în RD Congo de când şi-a câştigat independenţa faţă de Belgia în 1960. Actualul preşedinte, Kabila, a preluat puterea după asasinarea tatălui său Laurent în 2001, însă el nu mai poate candida pentru un nou mandat conform constituţiei.

Kabila ar fi trebuit să se retragă acum doi ani, însă alegerile au fost amânate după ce comisia electorală a informat că are nevoie de mai mult timp pentru a înregistra votanţii.

Această decizie a stârnit proteste violente, opoziţia acuzându-l pe Kabila că încearcă să rămână la putere. Săptămâna trecută, alegerile au fost amânate din nou cu şapte zile din cauza unor probleme în transportarea materialelor de vot la secţiile de votare.

Anterior, mii de dispozitive pentru votul electronic, folosit pentru prima oară, au fost distruse într-un incendiu în capitala Kinshasa.

În cursă s-au înscris 21 de candidaţi, însă trei sunt favoriţi.

Emmanuel Ramazani Shadary a fost ministru de Interne şi este un apropiat al lui Kabila. El a fost ţinta unor sancţiuni din partea Uniunii Europene pentru rolul său în represiunea violentă a unor proteste în 2017.

Citește și: Topul celor mai spectaculoase focuri de artificii din lume pentru anul nou 2019

Martin Fayulu este un fost director al unei companii de petrol care a promis „un Congo demn şi prosper”, însă multe persoane din clasa de jos sunt îngrijorate că vor fi ignorate.

Felix Tshisekedi Tshilombo este fiul unui fost lider al opoziţiei şi a promis că prioritatea sa va fi lupta cu sărăcia.

Cei trei candidaţi şi alţi oficiali electorali s-au întâlnit la Kinshasa sâmbătă pentru a semna un acord care asigură că se vor „comporta corect în timpul şi după procesul electoral”, conform lui Fayulu.

Însă el şi Tshisekedi au dorit modifcarea acordului şi au refuzat să îl semneze.

În această săptămână, votul din trei districte a fost amânat până în martie, comisia electorală făcând referire la lipsa securităţii şi la o izbucnire a virusului Ebola. Drept urmare, în jur de 1,2 milioane de persoane nu vor putea vota.

Voturile lor sunt practic anulate pentru că preşedintele va fi învestit în ianuarie. Mai multe persoane au atacat o clinică pentru tratarea celor bolnavi de Ebola la auzul anunţului.

Congo a anunţat joi că îl va expulza pe Bart Ouvry, Ambasadorul Uniunii Europene, ca răspuns la reînnoirea sancţiunilor UE împotriva mai multor oficiali congolezi, printre care şi Shadary.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.