Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri primare ale democraţilor în SUA: Birourile de vot s-au deschis, în pofida epidemiei de coronavirus

TechCrunch
alegeri sua

Birourile de vot din statele americane Florida şi Illinois s-au deschis marţi dimineaţa, în pofida temerilor de propagare a coronavirusului, pentru a-i departaja pe Joe Biden şi Bernie Sanders în lunga cursa spre învestitura democrată, potrivit AFP, anunță AGERPRES.

Patru state americane urmau iniţial să participe la această nouă etapă a selectării candidatului democrat desemnat pentru confruntarea din 3 noiembrie cu republicanul Donald Trump: Arizona, Illinois, Florida şi Ohio.

Dar, în faţa răspândirii rapide a pandemiei (cel puţin 4.661 cazuri şi 85 de morţi în SUA), guvernatorul din Ohio a anunţat luni seara amânarea acestor alegeri primare prezidenţiale, refuzând să-i forţeze pe "angajaţii birourilor de votare şi pe alegători să se pună într-o situaţie inacceptabilă de pericol".

Citește și: Gigi Becali, tratament gratuit pentru bolnavii de cancer! Donație impresionantă și pentru ‘Matei Balș’

Stocuri de geluri hidroalcoolice, distanţare socială şi delocalizarea circumscripţiilor electorale instalate în case de pensii, măsurile de precauţie au fost întărite de altfel odată cu apropierea scrutinelor.

În pofida acestora, biroul de vot din cazarma Coral Gables, la sud de Miami, era gol la începutul dimineţii. Birourile de vot din acest stat-cheie (Florida) s-au deschis la ora locală 07:00 (11:00 GMT).

"Cred că oamenii nu vor să-şi asume riscul pentru alegerile primare", a declarat un alegător de 52 de ani. La fel ca el, aproape 2 milioane de alegători din Florida au votat anticipat sau prin corespondenţă.

Scrutinul prevăzut în Arizona a fost de asemenea menţinut.

Donald Trump considerase luni "inutil" să se amâne alegerile primare.

Louisiana, Georgia şi Kentucky, care trebuiau să voteze mai târziu, şi-au amânat deja scrutinele pentru lunile mai şi iunie. Alte state ar putea să le urmeze rapid exemplul.

În timp ce a câştigat deja mai mulţi delegaţi, factor-cheie al învestiturii democrate, fostul vicepreşedinte Joe Biden înregistrează circa 20 de puncte în avans în sondajele naţionale în faţa rivalului său mult mai de stânga, senatorul independent Bernie Sanders.

Scrutinele de marţi ar putea permite fostului vicepreşedinte să obţină un avantaj decisiv. Impactul coronavirusului asupra acestei campanii, care a înregistrat deja salturi spectaculoase, rămâne imprevizibil.

Citește și: EXCLUSIV Cine finanțează partenerul ‘pro-bono’ al Guvernului Orban 2

Joe Biden poate conta pe sprijinul taberei moderate, între care mai mulţi foşti candidaţi la prezidenţiale şi aleşi influenţi care îl consideră cel mai bun candidat pentru a-l "bate pe Donald Trump", obiectivul nr.1 al alegătorilor democraţi.

Celebru pentru gafele sale, ar fi trebuit ca Joe Biden (77 de ani) să se prăbuşească în cursul celei de-a 11-a dezbateri democrate duminică seara pentru ca Bernie Sander, 78 de ani, să poată într-adevăr spera să-l depăşească marţi.

Dar fostul vicepreşedinte şi-a apărat şansa în dezbatere. Şi a anunţat, în premieră, că ar alege o femeie pentru a candida la funcţia de vicepreşedinte.

După o serie de eşecuri, Bernie Sanders, socialist autoproclamat, a recunoscut săptămâna trecută că nu a reuşit să convingă de capacitatea de a-l împiedica pe miliardarul republican să obţină un al doilea mandat.

Foarte popular printre tineri, senatorul continuă totuşi cursa şi a profitat de dezbatere pentru a-l întreba pe Joe Biden despre anumite poziţii potenţial stânjenitoare din lunga sa carieră în politică, cu peste 35 de ani petrecuţi în Senat şi 8 în calitate de vicepreşedinte.

Ca pentru a da şanse aripii mai progresiste a partidului, Joe Biden a anunţat la rândul său -duminică - că va adopta două propuneri: una a lui Bernie Sanders despre reducerea datoriei studenţeşti şi alta a fostei sale rivale, senatoarea Elizabeth Warren, pentru a-i proteja în special pe americani de creditori care "abuzează" de sistem.

Aceasta nu va duce prea departe, a replicat Bernie Sanders, dar senatorul a mai promis că dacă pierde alegerile primare, el îl va susţine pe candidatul democrat.

Citește și: Un pacient cu Covid-19 internat la Spitalul „Victor Babeș” din Capitală a refuzat să poarte mască, tușind spre cadrele medicale

Joe Biden a folosit argumentul care îl opune rivalului său pentru a se prezenta drept un candidat mai pragmatic: "Oamenii vor rezultate, nu o revoluţie!".

Într-o ţară din ce în ce mai paralizată din cauza coronavirusului, rivalii fac de acum campanie online.

Luni, Joe Biden şi soţia sa Jill au vorbit - prin ecrane interpuse - cu alegători.

Susţinut de o mulţime de artişti la modă, Bernie Sanders a organizat o reuniune avându-l drept cap de afiş pe prestigiosul muzician Neil Young.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.