Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri primare prezidențiale în Franța

artavinului.md
franta

Cu cinci luni înaintea prezidenţialelor, dreapta franceză desfăşoară duminică primul tur al alegerilor primare la care participă umăr la umăr trei favoriţi: fostul preşedinte Nicolas Sarkozy, care se prezintă drept candidat al poporului şi doi foşti prim-miniştri, moderatul Alain Juppé, şi liberalul Francois Fillon, potrivit France Presse preluată de Agerpres.

Cele circa 10.000 de birouri de vot s-au deschis la ora locală 08:00 (07:00 GMT) şi se vor închide la 19:00 (18:00 GMT) în Franţa continentală - peste mări şi ţări a început votarea sâmbătă pentru acest scrutin strâns, cu miză hotărâtoare. 

Cu o stângă fărămiţată, învingătorul acestor alegeri primare are şanse mari să câştige scrutinul prezidenţial din 2017, devansând extrema dreaptă, potrivit sondajelor. 

De luni de zile, primarul oraşului Bordeaux (sud-vest), Alain Juppé, 71de ani, conduce în sondaje, mizând pe popularitatea în scădere a preşedintelui în exerciţiu Francois Hollande, dar şi pe cea a predecesorului său de dreapta Nicolas Sarkozy. 

Pozând în adept al coeziunii, el a dus bătălia electorală pe o linie ponderată, refuzând să "cedeze fricii" sau să "ridice elitele împotriva poporului", în condiţiile în care criza migraţiei şi atentatele jihadiste alimentează discursul populist. 

Nicolas Sarkozy, care speră să creeze un efect exploziv cu candidatura sa, şi-a remobilizat "fanii", prezentându-se ca "apărător al majorităţii tăcute", cu un discurs de dreapta asupra autorităţii, imigraţiei şi identităţii naţionale. 

Dar, ieşirile sale cu privire la "strămoşii galici" ai francezilor sau "tirania minorităţilor" i-au deturnat simpatizanţii de dreapta mai moderaţi şi l-au împiedicat să-şi extindă baza electorală. 

Trei dezbateri televizate între cei şapte candidaţi, şase bărbaţi şi o femeie, au permis unui al treilea actor politic, Francois Fillon, discretul premier sub preşedinţia lui Nicolas Sarkozy, să intervină în acest duel anunţat. 

Acest iubitor de Formula 1, care vine cu un proiect foarte liberal în plan economic şi conservator pe probleme sociale, a înregistrat o creştere rapidă în sondaje în ultimele zile. 

Ultimul sondaj de opinie, publicat vineri seara la închiderea campaniei, îl dădea în frunte în primul tur al alegerilor primare cu 30% din intenţiile de vot, faţă de 29%, cu cât erau cotaţi principalii săi rivali. 

Potrivit tuturor comentatorilor, totul va depinde de nivelul de participare la acest prim tur al primarelor, primele alegeri primare în istoria dreptei franceze, estimându-se că ar putea participa de la două până la patru milioane de oameni. 

În cazul în care militanţii Republicanilor vor fi singurii care vor participa, avantajul va merge spre Nicolas Sarkozy. 

În cazul în care simplii simpatizanţi, mai apropiaţi dreptei moderate şi centrului, vor veni în număr mare, atunci Alain Juppé va fi în avantaj. El ar putea conta chiar şi pe voturile alegătorilor socialişti hotărâţi să bareze calea lui Nicolas Sarkozy, al cărui discurs foarte marcat de dreapta şi stilul său considerat "bling bling" suscită o respingere masivă din partea stângii. 

"Cu cât vor fi mai mulţi votanţi, cu atât şansele mele de a câştiga sunt mai mari", recunoscuse luni Alain Juppé. 

Pentru a participa la aceste primare, participanţii trebuie să plătească câte doi euro partidului şi să se semneze o chartă prin care se angajează să "împartăşească valorile republicane ale dreptei şi cele de centru". 

În timp ce Franţa se află sub stare de urgenţă de la atacurile din 13 noiembrie 2015, soldate cu 130 de morţi la Paris şi în suburbii, guvernul a prevăzut "toate măsurile necesare unei bune desfăşurări" a scrutinului, începând cu patrulele în apropierea secţiilor de votare. 

În interior, aproape 80.000 de voluntari vor fi veghea pentru a împiedica orice fel de fraudă. După înfrângerea suferită în 2012, dreapta se fragmentase din cauza suspiciunilor de fraudă în cursul alegerii şefului său. 

Primele rezultate semnificative sunt aşteptate în jurul orei 22:30 (21:30 GMT). 

În Noua Caledonie, arhipelag francez din Oceania, în Oceanul Pacific, 48 de birouri au fost deschise. Participarea a fost între 5 şi 7% în Noumea, principalul oraş, potrivit comisiei de organizare, dincolo de ceea ce se aştepta. 

Odată cei doi finalişti vor fi cunoscuţi, se va angaja procesul de raliere, toţi candidaţii au promis să-şi facă cunoscut favoritul pentru al doilea tur de scrutin, programat pentru duminica viitoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.