Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri SUA: Cozi lungi de aşteptare şi defectarea unor aparate de vot au afectat votul în statul Georgia

Alternative Investment Coach
alegeri sua

Cozi lungi de aşteptare şi defectarea unor aparate de vot au afectat marţi, în prima parte a zilei, unele circumscripţii electorale, în alegerile de la jumătate de mandat, relatează The Associated Press, informează News.ro.

Unele dintre cele mai mari probleme au avut loc în Georgia, un stat în care are loc un scrutin cu privire la postul de guvernator foarte disputat.

Alegători s-au plâns că au fost neviţi să aştepte până la trei ore.

La o secţie de votare de la Snellville, în Georgia, peste 100 de persoane s-au odihnit cu rândul, stând pe scaun şi pe podea, în timp ce-au aşteptat la coadă mai multe ore.

O alegătoare, Ontaria Woods, a declarat că aproximativ 24 de persoane care veniseră să voteze au plecat din cauză că era prea mare coada.

La o secţie de votare de la Atlanta, alegători au aşteptat - în ploaie - la o coadă formată în jurul clădirii.

Potrivit lui Hannah Ackermann, oficiali au prezentat o serie de explicaţii cu privire la întârziere. Între altele, ei au acuzat operatori că nu s-au prezentat la secţie şi supraaglomerarea maşinilor.

PELOSI: REFERENDUM ASUPRA”ÎNGRIJIRILOR DE SĂNĂTATE”

Alegerile de la jumătate de mandat sunt, în esenţă, un referendum asupra eforturilor republicanilor de a desfiinţa Obamacare, a declarat marţi conducătoarea democraţilor în Camera Reprezentanţilor Nancy Pelosi.

Alegerile sunt ”despre îngrijirile de sănătate”, a declarat marţ, într-o conferinţă de presă, reprezentanta democrată din California.

Ea a lăudat politicieni şi activişti democraţi din întreaga ţară pentru efortul pe care l-au depus pentru a opri tentative de abrogare a Affordable Care Act după alegerile din 2016, în urma cărora republicanii au preluat controlul asupra Congresului şi Casei Albe.

Democraţii ”nu au agonizat” după aceste alegeri din 2016, ”ne-am organizat”, a subliniat Pelosi.

Ea preconizează că democraţii vor obţine victorii în întreaga ţară, dar cu scoruri mici.

În opinia sa, 25.000 de voturi pot stabili învingătorul la nivel naţional.

Pelosi nu a confirmat speculaţii potrivit cărora ar urma să se retragă pentru a lăsa locul unei conduceri, indiferent de rezultatul alegerilor.

LAVROV: RELAŢIILE RUSO-AMERICANE ”OSTATICELE CERTURILOR POLITICE INTERNE DIN AMERICA”

Pe de altă parte, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi-a exprimat speranţa ca alegerile de la jumătate de mandat să atenueze tensiunile interne din Statele Unite şi să permită astfel Washingtonului să se concentreze asupra problemelor mondiale. Relaţiile ruso-americane au devenit ”ostaticele certurilor politice interne din America”, s-a plâns el în faţa presei marţi, la Madrid.

Lavrov şi-a exprimat speranţa ca alegerile să stabilizeze politica internă americană, ”pentru ca Washingtonul să se poată concentra asupra unor progrese pe scena internaţională”.

El a reiterat poziţia Moscovei, potrivit căreia Rusia nu se amestecă în alegerile americane.

”Toate acuzaţiile potrivit cărora ne vom amesteca în alegerile de astăzi (marţi) s-au dovedit vorbe goale”, a apreciat şeful diplomaţiei ruse.

FURTUNI ÎN SUD

Intemperii în mai multe state din sudul ţării ar putea să afecteze prezenţa la vot.

O serie de furtuni a traversat Sudul în noaptea de luni spre marţi şi marţi dimineaţa, a scos copaci din rădăcini şi a rupt linii de alimentare cu electricitate din Louisiana în South Carolina. Nu s-au raportat răniţi grav, însă 11.000 de locuitori au rămas fără electricitate.

De, asemenea, o persoană a fost ucisă, iar alte două au fost rănite, în noaptea de luni spre marţi, într-o furtună în Tennessee, în urma căreia o pană de curent a afectat mii de persoane.

Serviciul naţional american de meteorologie (NWS) a avertizat cu privire la intensificări ale vântului, descărcări electrice puternice şi eventuale tornade, marţi, în regiunile oraşelor Baltimore şi Washington şi în regiunea centrală de la Atlantic.

În Vest şi Sud-Vest nu se aşteaptă precipitaţii, însă acumulări importante de zăpadă ar urma să aibă loc în Rockies.

Un ciclu electoral tumultuos care a pus faţă în faţă stilul politic de pârjolire al preşedintelui Donald Trump şi rezistenţa democraţilor se încheie marţi, în timp ce americanii votează în primul scrutin naţional din era Trump.

În aceste alegeri, nimic nu este cert, comentează AP.

Republicani îngrijoraţi şi-au exprimat în privat încrederea în păstrarea majorităţii pe care oo deţin în Senat, dar se tem că o vor pierde în camera Reprezentanţilor.

Relevaţa democraţilor în era Trump depinde de obţinerea unei victorii în măcar una dintre camerele Congresului, comentează AP. Ei se concentrează în continuare asupra refomei sănătăţii şi preconizează o ”trezire” naţională care va rupe monopoul Grand Old Party (GOP) la Washington şi în executivele de la nivelul statelor.

Primele secţii de votare se închid marţi la ora locală 18.00 (moiercuri, 1.00, ora României).

TRUMP CERE CURŢII SUPREME SĂ TRANŞEZE CU PRIVIRE LA DREAMERS

Pe de altă parte, administraţia trump a cerut luni Curţii Supreme să respingă trei hotărâri judecătoreşti care-o blochează proiectul vizând să pună capăt programului protejării tinerilor migranţi clandestini în Statele Unite, mai cunoscut sub numele de "Dreamers", relatează Reuters.

Programul DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), adoptat în 2012 în timpul administraţiei lui Barack Obama, protejează aproximativ 700.000 de tineri adulţi, în principal de origine hispanică, de expluzare, oferindu-le permise de muncă pe o perioadă de doi ani.

Guvernul lui Trump apreciază că Obama şi-a depăşit atribuţiile prezidenţiale hotărând să creeze acest program fără unda verde a Congresului.

În februarie, cea mai înaltă jurisdicţie americană i-a aplicat o lovitură lui Donald Trump, refuzând să examineze recursul administraţiei sale.

În cazul în care Curtea Supremă - în care conservatorii dispun de o majoritate de cinci la patru voturi - acceptă să examineze recursul, o hotărâre urmează să fie luată până la sfârşitul lui iunie.

Trump a depus această cerere cu o zi înaintea alegerilor de la jumătate de mandat, marcate de o înăsprire a tonului preşedintelui cu privire la imigraţie, cu scopul de a mobiliza electoratul.

FACEBOOK BLOCHEAZĂ 115 CONTURI

Facebook a anunţat luni că a blocat aproximativ 85 de conturi pe reţeaua de împărtăşire de fotografii Instagram, pe care o deţine. Aceste conturi ar putea să aibă legături cu entităţi străine şi să servească unor amestecuri în alegerile americane.

”Autorităţile însărcinate cu aplicarea legii ne-au contactat duminică dimineaţa pe tema unor activităţi pe care le0au descoperit recent şi care ar putea, potrivit acestora, să aibă legătură cu entităţi străine”, a anunţat Facebook într-un comunicat. ”Noi am blocat imediat aceste conturi”, care ar fi susceptibile de amestecuri în alegerile de marţi.

SPOT ELECTORAL ANTIMIGRANŢI AL CAMPANIEI TRUMP, RETRAS DE FOX NEWS

Postul Fox News, la care mai mulţi prezentatori îşi afişează susţinerea faţă de Donald Trump, a retras un mesaj video electoral de campanie al preşedintelui american, care făcea o paralelă între un criminal mexican şi convoaie de migranţi aflate în drum către frontiera americană.

Potrivit mai multor publicaţii, Facebook şi postul NBC au făcut la fel.

CNN a refuzat să difuzeze videoclipul imediat ce l-a prezentat regiei sale publicitare, care l-a respins ca ”rasist”.

”După examen, Fox News a retras publicitatea ieri (duminică) şi ea nu va apărea nici la Fox News şi nici Fox Business Network", a anunţat preşedinta vânzării de spaţiu publicitar al postului Marianne Gambelli într-un mesaj transmis AFP luni, cu o zi înaintea acestor alegeri parlamentare cruciale.

Videoclipul începe cu imagini ale lui Luis Bracamontes, un cetăţean mexican condamnat la moarte în aprilie, după ce a fost găsit vinovat de uciderea a doi poliţişti în 2014. În afară de gravitatea faptelor, cazul a atras atenţia presei, deoarece Bracamontes a râs când a fost găsit vinovat, a promis să scape din închisoare şi să ”ucidă şi mai mulţi poliţai în curând”.

În acest mesaj publicitar, imaginile în care apare mexicanul sunt însoţite de mesaje ca ”democraţii l-au lăsat să intre în ţara noastră” şi ”democraţii l-au lăsat să rămână aici”.

Spotul prezintă imagini cu convoaie de imigranţi forţând grilaje. ”Pe cine altcineva ar lăsa democraţii săintre?”, întreabă reclama, evocând scenariul unei victorii electorale a democraţilor marţi.

Întrebat de jurnalişti despre caracterul şocant al acestui mesaj video, preşedintele, care a făcut din pericolul imigraţiei principala sa temă de campanie, a răspuns că ”multe lucruri unt şocante. Întrebările voastre sunt şocante”.

NBC a retras de asemenea spotul. ”Ne-am dat seama de natura nedelicată a acestei publicităţi”, a declarat luni, la CNN, un purtător de cuvânt al postului.

Fiul preşedintelui american, Donald Trump Junior, a denunţat sâmbătă refuzul CNN de a difuza mesajul video după ce a fost prezentat regiei publicitare.

”Îmi imaginez că ei dau doar informaţii false ("fake news") şi că nu vor vorbi despre adevăratele ameninţări, care nu le servesc obiectivele”, a lansat el.

”CNN a arătat clar, prin acoperirea sa editorială, că această publicitate este rasistă”, i-a replicat postul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.