Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegerile din Liechtenstein, câştigate de cele două partide care domină de decenii viaţa politică a ţării

Operation World
Liechtenstein

Cele două partide care îşi împart puterea în Liechtenstein vor trebui să formeze o nouă coaliţie, după ce fiecare a obţinut duminică 35,9% din voturi în alegerile legislative, potrivit agenţiei de presă elveţiene Keystone-ATS, informează AFP şi dpa și preluat de agerpres.

Doar 23 de voturi separă Uniunea Patriotică (VU) şi Partidul Progresist al Cetăţenilor (FBP), cele două formaţiuni care domină de decenii viaţa politică a micului principat de 160 kilometri pătraţi şi cu circa 20.000 de alegători, situat între Elveţia şi Austria.

Parlamentul local, Landtag, care numără 25 de deputaţi, urmează să numească guvernul ce ar putea fi condus fie de Daniel Rish (42 de ani, VU), fie de Sabine Monauni (46 de ani, FBP), aceasta din urmă putând deveni prima femeie care va conduce această ţară unde dreptul de vot a fost acordat femeilor abia în 1984.

Până acum, Sabine Monauni a fost ambasadoarea Liechtensteinului în Belgia şi la Uniunea Europeană.

În urma celor două partide majoritare, cu o linie conservatoare destul de apropiată, Lista Liberă (centru-stânga ecologistă) a obţinut 12,9% din voturi, devansând o nouă formaţiune, Democraţii pentru Liechtenstein (11,1% din voturi). O ultimă listă, Independenţii, a obţinut 4,2% din voturi, insuficient pentru a ajunge în parlament.

Mic stat prosper cu o fiscalitate atractivă, foarte legat de Elveţia cu care împarte o uniune vamală şi aceeaşi monedă (francul elveţian), Liechtensteinul este o monarhie constituţională. Prinţul Hans-Adam al II-lea, 75 de ani, care a condus ţara până în 2004, a predat apoi puterea fiului său, prinţul Alois.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.