Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegerile prezidenţiale din Franța nu pot fi amânate

Global Research
alegeri franta

Constituţia franceză prevede că alegerile prezidenţiale pot fi amânate doar în caz de deces sau de imposibilitate de a-şi exercita acest rol de către unul dintre candidaţi, aminteşte Le Figaro în ediţia sa de vineri.

Atacul terorist soldat cu moartea unui poliţist joi seara pe bulevardul Champs-Elysées din Paris a venit să tulbure pe ultima sută de metri campania prezidenţială, care se desfăşoară de această dată sub stare de urgenţă din cauza ameninţării teroriste, însă nu se pune problema de a se renunţa la primul tur al scrutinului prevăzut pentru duminică, scrie agerpres.ro.

La capătul unui Consiliu de Securitate convocat de preşedintele Francois Hollande vineri dimineaţă, premierul Bernard Cazeneuve a estimat că "nimic nu trebuie să împiedice acest moment democratic fundamental pentru ţara noastră". Premierul a amintit că "în cursul zilelor următoare, peste 50.000 de poliţişti şi jandarmi vor fi mobilizaţi". Acestora li se vor adăuga cei 7.000 de militari desfăşuraţi în cadrul operaţiunii Sentinelle pentru securizarea spaţiului public.

Potrivit articolului 7 al Constituţiei franceze, referitor la organizarea alegerilor prezidenţiale, doar două criterii pot fi luate în considerare pentru ca acestea să fie amânate. "Dacă înaintea primului tur unul dintre candidaţi decedează sau se află în imposibilitatea de a-şi exercita acest rol, Consiliul Constituţional pronunţă amânarea alegerilor", explică articolul.

Deşi termenul "imposibilitate" a rămas până astăzi destul de vag pentru experţii în drept constituţional, un atac terorist nu este suficient pentru a permite Consiliului Constituţional să decidă o amânare, în măsura în care acesta nu vizează pe niciunul din cei 11 candidaţi înscrişi în cursa prezidenţială.

Din 1958, niciun scrutin prezidenţial nu a fost amânat. În martie, în faţa problemelor judiciare ale candidatului dreptei Francois Fillon, unii apropiaţi ai acestuia au declarat că intenţionează să facă un demers la Consiliul Constituţional pentru a decala datele alegerilor, dar acesta demers nu s-a concretizat în cele din urmă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.