Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aleksandr Lukaşenko denunţă suspendarea sa de către Comitetul Internaţional Olimpic

jurnaltv.md
Belarus Aleksandr Lukasenko

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a denunţat marţi suspendarea sa de către Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) care îi reproşează reprimarea sportivilor ce susţin opoziţia, el afirmând că nu este vinovat de nimic, transmite AFP.

"Trebuie să mergem la tribunal. Thomas Bach şi ai lui să spună de ce sunt vinovat pentru că mi-am apărat ţara", a declarat Lukaşenko, citat de agenţia de presă oficială Belta, scrie agerpres.ro.

Citește și: Date de ultimă oră! PMP rămâne sub pragul electoral .

CIO l-a suspendat luni pe Lukaşenko "de la toate manifestaţiile şi activităţile CIO, inclusiv Jocurile Olimpice", din cauza "discriminării politice", care îi afectează pe sportivii din această ţară.

La începutul lui octombrie, instanţa olimpică şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu numeroasele sesizări venite din partea unor sportivi din Belarus, care s-au declarat persecutaţi din cauza opiniilor politice.

Comisia executivă a CIO a conchis luni că "actuala conducere a comitetului naţional olimpic" (CNO) din Belarus, prezidată de Lukaşenko,"nu i-a protejat în manieră adecvată pe sportivi".

Fiul lui Lukaşenko, Viktor, vicepreşedintele CON, a fost de asemenea sancţionat.

"Eu nu am participat la aceste evenimente de 25 de ani şi voi continua. Dar cum, aţi adunat toate ţările şi aţi luat această decizie? Şi de ce vă atingeţi de copii? Nu este dreptate pe lume", a spus Lukaşenko, referindu-se la fiul său, în vârstă de 45 de ani.

Contrar afirmaţiilor sale, Lukaşenko a participat la ceremoniile de deschidere ale Jocurilor Olimpice de la Nagano (1998), Beijing (2008) şi Soci (2014).

Citește și: Rareș Bogdan: ‘Premierul îl va alege președintele României din propunerile făcute de PNL. Am o poziție extrem de importantă în PNL’

La sfârşitul lui august, peste 300 de sportivi de înalt nivel, printre care mai mulţi medaliaţi olimpici şi membri ai echipelor naţionale, au denunţat într-o scrisoare deschisă măsluirea alegerilor prezidenţiale, scrutin urmat de o mişcare de contestare fără precedent care continuă şi acum.

Lukaşenko susţine că a câştigat alegerile cu 80% din voturi.

Semnatarii au cerut de asemenea încetarea violenţelor poliţiei şi eliberarea deţinuţilor "politici" şi au promis că vor fi solidari dacă unul dintre ei va fi supus represaliilor, "mergând până la un eventual refuz de a concura pentru echipa naţională".

La sfârşitul lui septembrie, baschetbalista Elena Levcenko, 37 de ani, a fost condamnată la 15 zile de închisoare pentru că a participat la manifestaţiile împotriva lui Lukaşenko. Atacantul formaţiei de fotbal ŢSKA Moscova, Ilia Şkurin, a anunţat că nu va mai juca pentru echipa naţională cât timp Luka.enko va fi la putere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.