Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aleksei Navalnîi le-a cerut europenilor să-i expulzeze pe pe apropiații lui Putin

Twitter
Alexei Navalnîi

Opozantul rus Aleksei Navalnîi le-a cerut miercuri europenilor să meargă mai departe în ceea ce priveşte sancţiunile împotriva Rusiei şi să interzică rămânerea pe teritoriul lor a "oligarhilor şi a oficialilor importanţi" care formează "cercul restrâns" al preşedintelui Vladimir Putin, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Sancţiunile împotriva întregii ţări nu funcţionează. Cel mai important lucru este să le interzică beneficiarilor regimului să rămână şi să le îngheţe activele. Oligarhii şi oficialii importanţi, cercul cel mai restrâns al lui Putin", a declarat Aleksei Navalnîi într-un interviu acordat cotidianului german Bild.

El s-a referit la această elită ca fiind cei care "ucid oameni pentru că vor să rămână la putere".

"Deturnează bani, fură miliarde şi în weekend merg la Berlin sau la Londra, cumpără apartamente scumpe şi stau în cafenele", a mai spus el.

LISTA celor 49 de țări care intră în zona galbenă: se impune carantina pentru o perioadă de 14 zile

După otrăvirea opozantului rus, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a evocat posibilitatea unei "legi Navalnîi" drept vehicul pentru noi sancţiuni împotriva Moscovei. Germania a afirmat de asemenea că are în vedere măsuri punitive.

Problema sancţiunilor a fost relansată după anunţul de marţi al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) potrivit căreia o substanţă de tip Noviciok a fost găsită în organismul activistului rus. Trei laboratoare europene stabiliseră deja că Navalnîi a fost victima unei otrăviri cu agent neurotoxic de genul celor produşi de cercetătorii militari din fosta Uniune Sovietică.

Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a fost spitalizat la Berlin după ce i s-a făcut rău la bordul unui avion, în Siberia, în 20 august. El a fost externat în 23 septembrie şi intenţionează să se refacă în Germania. Moscova a respins ipoteza otrăvirii cu Noviciok.

Berlinul a reacţionat la anunţul OIAC afirmând că "utilizarea armelor chimice este un act grav care nu poate rămâne fără consecinţe".

Această utilizare a armelor chimice în străinătate trebuie să fie un motiv de îngrijorare pentru Occident, a subliniat Navalnîi în interviu, pentru că "dacă ştim despre atacurile chimice care au eşuat, nu avem nicio idee despre numărului crimelor înfăptuite".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.