Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ - SUA a efectuat un raid militar în Libia: au fost vizate mai multe ținte ale Statului Islamic

www.dailystar.co.uk
sirte mistrata Libia

Armata americană a efectuat vineri şase lovituri aeriene în Libia împotriva unor ţinte aparţinând grupării jihadiste Statul Islamic (SI), în urma raidurilor fiind ucişi 17 combatanţi ai acesteia din urmă, a anunţat Comandamentul Militar al SUA pentru Africa (AFRICOM) într-un comunicat difuzat duminică şi citat de agenţiile AFP şi EFE.

Victor Ponta, atac INCENDIAR la Liviu Dragnea, în scandalul Lacului Belina: Lăcomie bolnavă!

Bombardamentele au vizat o tabără a SI situată la circa 240 de kilometri sud-est de oraşul Sirte. Conform armatei americane, respectiva tabără era folosită de combatanţii jihadişti pentru a executa operaţiuni în interiorul şi în exteriorul Libiei şi acolo era amplasat şi un depozit de armament. 

Raidurile au fost efectuate 'în coordonare' cu guvernul libian de uniune naţională recunoscut de ONU şi cu forţele aliate, se precizează în anunţul comandamentului american, care aminteşte că SI şi al-Qaida au profitat de existenţa unor zone întinse ce nu se află sub controlul guvernului pentru a stabili acolo sanctuare unde îşi organizează atacurile. 

Gruparea SI a cucerit oraşul Sirte la începutul anului 2015, transformându-l în cea mai importantă bază a sa în afara Siriei şi Irakului. După cucerirea acestui oraş, jihadiştii şi-au extins controlul şi asupra a circa 250 de kilometri din coasta mediteraneană a Libiei. 

În urma unei campanii militare ce a durat şase luni, brigăzile din Misrata, sprijinite de aviaţia militară americană, au recucerit Sirte, iar jihadiştii s-au repliat către sud, în zona deşertică. 

De la înlăturarea de la putere a lui Muammar Gaddafi, în anul 2011, în Libia nu mai există o autoritate statală şi diferitele miliţii îşi dispută supremaţia în ţară. Guvernul de uniune naţională recunoscut de ONU şi instalat la Tripoli are un control limitat, în timp ce în estul ţării acţionează grupările armate ale mareşalului Khalifa Haftar, în timp ce jihadiştii au profitat de acest haos pentru a se implanta şi extinde în Libia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.