Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă - Vortexul polar face ravagii: Școlile au fost închise. România va fi și ea traversată de masa de aer rece

BBC
vortex polar

Ninsorile abundente și condițiile de îngheț au forțat zeci de școli din nordul Angliei și Scoția să închidă miercuri.

După o noapte în care Marea Britanie a fost lovită de temperaturi scăzute aproape record, directorii de școli din unele regiuni au luat decizia de a închide porțile școlilor de dimineață.

Și după ce mercurul a coborât până la -13C în centrul Scoției, meteorologii prognozează condiții de îngheț și ninsori care vor continua pentru o mare parte din Marea Britanie în această săptămână.

Un "vortex polar" s-a deplasat spre sud în întreaga țară în ultimele zile, făcând ca temperatura să fie cu 5C până la 6C mai scăzută decât de obicei pentru această perioadă a anului, a declarat Met Office.

Avertizări meteorologice de cod galben de ninsori și gheață sunt în vigoare în Scoția, în mare parte din nordul Angliei și în unele părți din nordul Țării Galilor până joi, după care sunt prognozate temperaturi mai blânde, împreună cu vânt și ploi.

Din cauza acestor condiții, școlile din Scoția au fost închise luni și marți, iar miercuri au fost închise alte zeci de școli din Anglia.

Vremea rea vine și în România

Directorul ANM, Elena Mateescu, a explicat că, începând de vineri, vremea va intra într-un proces de răcire accentuată. În zona de nord a țării vom avea ninsori abundente, iar în restul țării vremea va fi extrem de rece, cu posibilitatea de a avea lapoviță și ninsoare.

"Miercuri și joi vorbim, în continuare, de temperaturi mai ridicate decât în mod obișnuit, în special în zonele din partea de vest, în sudul și sud-estul țării și contăm pe valori termice, la nivelul maximelor, de la 1 grad până la 14 - 15 grade.

Însă de vineri vremea va intra într-un proces accentuat de răcire.

Vorbim și de precipitații care vor fi predominant sub formă de ninsoare, în special în jumătatea nordică a țării, în timp ce în sud vor mai rămâne de interes valorile de temperaturi mai ridicate până la 13 - 14 grade, la nivelul Capitalei urmând să se înregistreze, posibil, între 11 și 13 grade Celsius.

De sâmbătă, regimul termic va fi apropiat de cel caracteristic datei din calendar în cea mai mare parte a țării.

Vorbim de temperaturi maxime între -2 grade și șase grade. Iată, așadar, o scădere cu mai mult de cinci până la șapte grade față de ceea ce vom înregistra miercuri și joi.

Astfel, la sfârșit de săptămână, minimele vor fi preponderent negative, cu valori de până la -10 grade în depresiuni și de zero grade în zona litoralului", a spus Elena Mateescu, director ANM, la Antena 3 CNN.

Nici Germania nu a scăpat de frig

Ploaia înghețată din centrul și sudul Germaniei a blocat miercuri sute de zboruri și a restricționat traficul feroviar, în timp ce serviciile meteorologice au avertizat asupra drumurilor alunecoase și a căderilor abundente de zăpadă, relatează Reuters.

Pe aeroportul din Frankfurt, 570 din cele 1.047 de sosiri și plecări programate au fost anulate, în timp ce 254 de zboruri au fost perturbate pe aeroportul din Munchen, iar un aeroport mai mic din orașul Saarbruecken, din sudul țării, și-a oprit complet activitatea.

Serviciul meteorologic a avertizat asupra unui risc de polei și ninsori abundente în regiunile afectate până joi.

Operatorul feroviar Deutsche Bahn a avertizat cu privire la întârzieri și anulări de călătorii pe unele rute din cauza vremii și a anunțat că a limitat viteza maximă a trenurilor sale de mare viteză ICE la 200 de kilometri pe oră, ca măsură de precauție.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.