Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ - Agenția Fitch detonează NUCLEARA: ratingul României va fi recalculat, după OUG privind taxa pe lăcomie

breaking news

Palmă pentru Guvernul Dăncilă. Agenția Fitch Ratings anunță dezastrul financiar din 2019. Proiectul de buget al României pentru 2019 vizează reducerea deficitului bugetar, dar se bazează pe ipoteze optimiste și eșuează în a clarifica incertitudinea cu privire la noua taxă bancară, spun specialiștii Fitch Ratings.

Bugetul publicat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP) la data de 31 ianuarie vizează o reducere a deficitului bugetului general, pe o baza metodologiei europene ESA, la 2,6% din PIB, de la 3% în 2018, potrivit Mediafax.

Citește și: Codrin Ștefănescu ANUNȚĂ RĂZBUNAREA PSD după plecările la Pro România: Ne pregătim să primim între 8 şi 11 parlamentari din alte partide

„Aceasta ar reprezenta o înăsprire fiscală moderată și un pas spre consolidarea finanțelor publice și reducerea dezechilibrelor economice. Se așteaptă ca Parlamentul să îl voteze în următoarele zile. Fitch a prognozat un deficit de 3,5% din PIB, atunci când am stabilit ratingul suveran «BBB», cu perspectivă stabilă pentru România în noiembrie. Următoarea actualizare a prognozei va reevalua acest lucru în lumina bugetului final din 2019 care este aprobat de Parlament și de informațiile suplimentare despre impozitul bancar, introdus prin ordonanța de urgență în decembrie. Cu toate acestea, Fitch este sceptic că obiectivul de 2,6% va fi atins, având în vedere creșterile optimiste și ipotezele Guvernului privind veniturile”, a menționat Fitch, într-un comunicat de presă.

Cheltuielile bugetare sunt estimate că vor crește cu 13,4%, dar noile măsuri specifice de creștere a veniturilor din buget se ridică la 3,3 miliarde de lei (0,3% din PIB), remarcă reprezentanții agenției.

Bugetul pentru 2019 se bazează pe o prognoză de creștere a PIB de 5,5%, mult mai mare decât proiecția Fitch de 3,2%. Proiectul prevede o creștere nominală a veniturilor cu 15,7%, cu mult peste creșterea nominală a PIB-ului, estimat la 1.022,5 miliarde de lei, și presupune câștiguri din combaterea evaziunii fiscale de 0,7% din PIB.

„În plus, alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului 2019 vor face dificilă provocarea de a reduce cheltuielile, în cazul în care veniturile vor submina ipotezele optimiste ale guvernului”, au mai susținut reprezentanții Fitch.

Deficitul bugetar din 2018, pe metodologia ESA, a fost de 3% din PIB, în conformitate cu ținta guvernului și prognoza Fitch.

„Cu toate acestea, a fost îndeplinită cu ajutorul unor măsuri unice, care vor fi dificil de menținut în 2019”, au mai remarcat reprezentanții Fitch.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.