Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă alimentară, se solicită intervenția CSAT: Carne cu reziduuri de antibiotice și bacterii multirezistente pe rafturile supermarketurilor

supermarket carne

Animals International a testat mărci comune de carne din pui, porc și vită dar și ouă produse în ferme din România și comercializate în supermarketuri, iar rezultatele arată că situația este scăpată de sub control, majoritatea probelor fiind depistate cu bacterii rezistente și chiar multirezistente la antibiotice, dar și cu reziduuri de antibiotic la limita detectabilității.

Din corespondența organizației cu ANSVSA, autoritate subordonată direct premierului României, reiese că instituția minimizează consecvent situația și că nu ar fi făcut vreodată descoperiri similare la analizele de rutină realizate. Animals International consideră că ANSVSA este parte din problemă și solicită intervenția Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

”Problema este una de siguranță națională cu o prognoză sumbră, pe care ANSVSA o ține sub preș, desi pune în pericol viața tuturor cetățenilor consumatori de animale. Statul și industria neagă realitatea dar asta nu schimbă cu nimic gravitatea situației care necesită intervenția rapidă a CSAT”, avertizează Gabriel Păun, directorul Animals International.

Investigația organizației a avut două etape și a fost realizată împreună cu echipa Inspectorul PRO a PRO TV. În prima, produsele au fost testate de reziduuri de antibiotice. Din 11 probe analizate, în 5 dintre ele laboratorul a confirmat prezența de reziduuri de antibiotic în limita detectabilității într-o probă de ouă și în 4 probe din diferite produse din carne de pui. În a doua etapă, organizația a testat direct prezența bacteriilor rezistente la antibiotice în 7 probe de carne de pui, porc și vită. 6 dintre acestea conțin bacterii rezistente la antibiotic. E. coli a fost găsită în ciocănele de pui, cârnat de porc și mușchi filet. Stafilococul auriu multirezistent la antibiotic (cunoscut ca super-bacteria) a fost identificat în cârnatul de porc, carnea tocata amestecată din porc și vită, filet de pui și burger de vită. Producătorii vizați au fost contactați după primirea rezultatelor. A urmat o perioadă de corespondență între reporterul PRO TV și producătorii care au pus pe piață produsele testate. Toți producatorii au refuzat un interviu filmat și au transmis doar raspunsuri în scris.

”Din corespondența cu ANSVSA am luat la cunoștință că astfel de rezultate nu au fost niciodată identificate. Dar noi am gasit probleme grave la ambele runde de testare. Asta pune la îndoială credibilitatea analizelor făcute în România. Consider că este o eroare guvernamentală că ANSVSA reglelementează și controlează în același timp întreg domeniul siguranței alimentare. Totodată, în mare liniște ANSVSA a preluat toate atribuțiile de la alte instituții, inclusiv de la Institutul de Sănătate Publică, monopolizând acest domeniu crucial pentru siguranța alimentară și punând în pericol vieți. Acestea sunt deficiențe pe care CSAT-ul trebuie să le corecteze de urgență”, recomandă Păun.

Romania este singurul Stat Membru din Uniunea Europeana care permite ca farmaciile veterinare să poată fi deținute de orice persoană. Vorbim despre un cadru legislativ imperfect care dă oricui dreptul să vândă medicamente pentru animale care de multe ori sunt și pentru uzul oamenilor. Colegiul Medicilor Veterinari a dat statul în judecată la Curtea Europenă de Justiție pentru acest motiv, adică încălcarea directive 2006/123/CE. Deși a castigat procesul încă din 2018, legislatia romanească nu a fost inca modificată. Este vorba de OUG 70 din octombrie 2017 și aprobat prin legea 155/2018.

Mai mult, la 28 ianuarie anul acesta a intrat în vigoare noul Regulament CE 2019/6 care interzice administrarea profilacitcă a antibioticelor în fermele de animale, dar pe care România nu o aplică.

Ori România are o tradiție lungă în administrarea de antibiotic fără diagnostic precis la oameni și profilactic la animalele de fermă. Țara noastră stă cel mai prost din Europa la antibiotice care nu își mai fac efectul pentru că bacteriile și-au dezvoltat rezistență în urma utilizării neglijente. Câteva dintre cele mai cunoscute sunt:

Escherichia coli rezistentă la fluoroquinolone, cefalosporine și aminoglicozide

Klebsiella rezistentă la fluoroquinolone, cefalosporine, aminoglicozide și carbapenemi

Pseudomonas rezistentă la inhibitori de betalactamaze, fluoroquinolone, cefalosporine, aminoglicozide și carbapenemi

Acinetobacter rezistentă la fluoroquinolone, aminoglicozide și carbapenemi

Streptococcus pneumoniae rezistentă la macrolide și meticilină

Enterococcus faecalis rezistentă la aminoglicozide și Vancomicină

Starea deplorabilă a sistemului de sănătate este doar o parte știută a problemei care a condus la creșterea rezistenței bacteriilor la antibiotice. Partea nevăzută și care este la originea vastei majorități de bacterii rezistente la antibiotice este legată de condițiile infecte din fermele de animale: igienă, densitate și climat.

”Nu s-a mai inventat niciun antibiotic din anii 80. Se schimbă doar denumirea comercială a antibioticelor, atât. Am ajuns la fundul sacului. Bacteriile pe care le-am găsit în carne pot îmbolnăvi și ucide oamenii. Este clar că cel mai sigur și mai sănătos mod de hrănire este multitudinea de opțiuni pe bază de plante”, este de părere Păun.

Cel mai recent studiu global realizat la nivelul anului 2019 arată că în acel an au murit 1,27 miloane de oameni de infecții cauzate de bacterii resistente la antibiotice și 4,95 milioane de oameni din cauze asociate cu bacterii rezistente la antibiotice, aproape jumătate dintre aceste cazuri fiind asociate tocmai celor 2 bacterii identificate și în produsele de origine animală din România: E. coli și Stafilococul auriu. Națiunile Unite avertizează că aceste valori de mortalitate vor crește de cel puțin 10 ori până în 2050.

Filmări realizate în ferme industriale de porci, vite, pui de carne și găini outoare din România și sunt spre liberă descărcare și distribuție. Vă rugăm să precizați sursa: www.naturaumanafilm.ro

https://drive.google.com/drive/folders/1BGZuUHEB6NR910GAguZYiM2ir4yB8adG

Animals International solicită:

CSAT să declare problema bacteriilor multirezistente de siguranță națională și să impună Guvernului măsuri urgente de corectare a deficiențelor de reglementare și control în interesul sănătății publice

Guvernului României să interzică imediat comercialiarea antibioticelor fără prescripție, să asigure aplicarea Regulamentului European 2019/6 intrat

Guvernului României să revizuiască standardele de creștere a animalelor de fermă (densitate, igienă și climă), precum și corecta aplicare a acestora astfel încât utilizarea antibioticelor să nu mai fie necesară

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.