Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ Americanii au probleme în Afganistan. Obama a ordonat stoparea retragerii

obama

Președintele Barack Obama ar fi ordonat forțelor armate ale SUA să întrerupă retragerea din Afganistan. Decizia a fost luată ca urmare a intensificării ofensivei talibanilor care chiar au reușit în ultimele zile să cucerească zone importante din mâna forțelor regimului de la Kabul susținut de Coaliția susținută de SUA, potrivit The Guardian.

Ale în 2008 pe o platformă anti-războinică, Obama spera să poată părăsi anul viitor Biroul Oval și nici un sondat american să nu mai fi fost în Afganistan și Irak, dar ultimele evenimente de pe teren i-au spulberat această speranță.

Președintele SUA a anunțat că aproximativ 5.500 de militari vor rămâne staționați în Afganistan.

Este pentru a două oară în ultimele săptămâni când SUA își revizuiesc strategia militară din cauza avansului semnificativ și oarecum surprinzător al talibanilor în Afganistan și după dezastrul de la Kunduz.

Secretarul american al apărării, Ash Carter, a semnalat schimbarea într-un discurs de ieri în care el a declarat că: "Povestea cu când plecăm din Afganistan este autodistructivă. Nu suntem, nu putem face acest lucru pentru că am pierde tot ce am făcut până acum.”

Căderea Kunduz-ului a fost o lovitură majoră pentru guvernul afgan și forțele sale militare. Armata afgană instruită și sprijinită de forțele speciale americanu nu a putut face față atacului talibanilor și a fost nevoie de suport suplimentar pentru a recaptura orașul.

Asta a dus la dezastrul deja cunoscut cu bombardamentul asupra unui spital francez. În timpul luptei, SUA au bombardat un spital Médecins Sans Frontières, omorând 22 de persoane, inclusiv 12 de personal MSF și 10 pacienți. La începutul acestei săptămâni talibanii scoși din oraș, dar după lupte grele și pierderi semnificative.

Reporterii de pe tere susțin că de fapt forțele americane deja existente, estimate la 9.800 de soldați americani ar rămâne și anul viitor în țară, urmând ca probabil din 2017 să ajungă la 5.000 de militari cu rol de formare a noii armate afgane.

Un pericol deosebit îl reprezintă și Statul Islamic care a rupt din rândul talibanilor destui oameni pentru a deveni un pericol evident pentru SUA.

Nu este exclus ca și alte state care luptă alături de americani în Afganistan să decidă stoparea temporă a retragerii forțelor din Afganistan.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.