Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ Colorantul E171, dioxidul de titan, este toxic pentru organism

toxic

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a decis joi că dioxidul de titan, cunoscut şi sub numele de colorant E171, nu mai poate fi considerat sigur ca aditiv alimentar, relatează AFP.

E171 este un aditiv alimentar sub formă de pulbere, format din particule de dioxid de titan. Este utilizat în diferite alimente pentru proprietăţile colorante (pigment alb) şi opacifiante. În Franţa, E171 este utilizat în multe produse alimentare din cofetărie, patiserie sau chiar preparate gătite, potrivit site-ului Agenţiei Naţionale Franceze pentru securitate sanitară, alimentaţie, mediu şi siguranţa muncii (Anses), scrie Agerpres.ro.

''Luând în considerare toate studiile disponibile şi datele ştiinţifice disponibile, grupul a ajuns la concluzia că dioxidul de titan nu mai poate fi considerat sigur ca aditiv alimentar'', se arată într-un comunicat al EFSA, care citează un înalt oficial, profesorul Maged Younes.

''Un factor decisiv pentru a ajunge la această concluzie a fost că nu am putut exclude problemele de genotoxicitate după consumul de particule de dioxid de titan. După o ingestie orală, absorbţia particulelor de dioxid de titan este slabă, dar acestea se pot acumula în organism'', a adăugat el.

Genotoxicitatea se referă la capacitatea unei substanţe chimice de a deteriora ADN-ul, materialul genetic al celulelor, reaminteşte EFSA în comunicatul său de presă, specificând că a efectuat această evaluare la cererea Comisiei Europene.

Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentară precizează faptul că evaluarea sa este utilizată numai de Comisia Europeană şi de statele membre, singurele care pot lua o decizie cu privire la utilizarea acestui aditiv.

Consiliul Superior al Sănătăţii din Belgia (CSS) consideră, de exemplu, că dioxidul de titan este ''un posibil cancerigen (categoria 2B)'', în timp ce Franţa l-a interzis anul trecut ca aditiv alimentar timp de un an, deoarece cercetătorii au stabilit că acest produs poate provoca leziuni precanceroase la şobolanii de laborator.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.