Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ Datele personale a 700.000 de francezi, testați de COVID, au devenit publice

date personale

O deficienţă a unui site care transmitea rezultatelor testelor COVID realizate în Franţa către o platformă guvernamentală a făcut ca datele personale şi rezultatele testelor a 700.000 de persoane să devină publice, a dezvăluit marţi site-ul Mediapart, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Numele, prenumele, datele de naştere, adresele, numerele de telefon, numerele de securitate socială şi adresele de e-mail, precum şi rezultatele testelor a 700.000 de persoane au fost disponibile până vineri datorită "unei parole care putea fi găsită într-un fişier accesibil tuturor" pe site-ul Francetest, scrie Mediapart.

Francetest este o societate fondată în ianuarie care este specializată în transferul datelor privind testele COVID realizate în farmacii către platforma SI-DEP (sistem de informaţii privind depistarea).

Aceasta este o platformă securizată pe care sunt înregistrate sistematic rezultatele testelor COVID-19, în scopul "asigurării faptului că toate cazurile pozitive sunt preluate" şi cazurile-contact sunt identificate, explică Ministerul Sănătăţii pe site-ul său.

Această platformă, "fabricată de AP-HP (Asistenţă publică-Spitalele din Paris, o reţea de 39 de spitale care tratează 10 milioane de persoane anual potrivit site-ului său) de urgenţă în decembrie (...) nu este foarte prietenoasă cu utilizatorii", a explicat Philippe Besset, preşedintele Federaţiei sindicatelor farmaceutice din Franţa (FSPF).

Rezultatul este că numeroase farmacii au recurs la intermediari pentru a transmite rezultatele testelor realizate către SI-DEP. Francetest facturează astfel un euro pentru fiecare transmitere de astfel de date, potrivit Mediapart.

Duminică, Direcţia generală de sănătate (DGS) a trimis un e-mail farmaciilor pentru a le reaminti software-urile agreate şi compatibile cu SI-DEP, din care Francetest nu face parte.

"Au trecut săptămâni şi săptămâni de când alertăm autorităţile asupra acestor societăţi care se prezintă drept certificate şi susţin că facilitează sarcina farmaciştilor de a ajunge pe SI-DEP", a reamintit Philippe Besset.

"Avem neapărat nevoie ca autorităţile să ne furnizeze un instrument permanent de transmitere de date către SI-DEP cu software-ul nostru, care să fie sigur şi agreat", a insista el, precizând că nici chiar programele autorizate de DGS nu sunt suficient de securizate.

Contactată de AFP, societatea Francetest nu a oferit până acum o reacţie la aceste informaţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.