Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ - ÎCCJ admite cererea Elenei Udrea: Sesizare la CCR pe Codul de procedură penală

iccj

Instanţa supremă a admis o cerere formulată de Elena Udrea de sesizare a Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate a unui articol din Codul de procedură penală, în cadrul unei căi extraordinare de atac prin care fostul ministru solicită rejudecarea de la zero a dosarului "Gala Bute", în care avea o condamnare de 6 ani închisoare.

"Admite, în parte, cererea formulată de recurenta inculpată Udrea Elena Gabriela şi sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 438 alin. (1) din Codul de procedură penală şi art. 102 pct. 267 din Legea nr. 255/2013 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii procesual penale. Definitivă", se arată în decizia instanţei, potrivit Agerpres.

CITEȘTE ȘI: Pericolul paracetamolului: Trebuie să îl eviţi dacă suferi de acestă boală

Art. 438 alin. (1) din Codul de procedură penală prevede: "Hotărârile sunt supuse casării în următoarele cazuri: 1. în cursul judecăţii nu au fost respectate dispoziţiile privind competenţa după materie sau după calitatea persoanei, atunci când judecata a fost efectuată de o instanţă inferioară celei legal competente (...); 7. inculpatul a fost condamnat pentru o faptă care nu este prevăzută de legea penală; 8. în mod greşit s-a dispus încetarea procesului penal; (...) 11. nu s-a constatat graţierea sau în mod greşit s-a constatat că pedeapsa aplicată inculpatului a fost graţiată; 12. s-au aplicat pedepse în alte limite decât cele prevăzute de lege".

Udrea a promovat la Instanţa supremă un recurs în casaţie, o cale extraordinară de atac, prin care încearcă să obţină rejudecarea de la zero a dosarului "Gala Bute".

De asemenea, ea a depus şi o contestaţie în anulare, însă procesul a fost suspendat după ce judecătorii au sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu trei întrebări, care se referă la posibilitatea unei instanţe naţionale de a nu aplica o decizie a Curţii Constituţionale atunci când sunt afectate interesele financiare ale comunităţii europene.

În iunie 2018, Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare în dosarul "Gala Bute" pentru luare de mită şi abuz în serviciu, însă fostul ministru a plecat în Costa Rica înainte de pronunţarea sentinţei.

Între timp, Curtea Constituţională a dispus, prin două decizii, nelegalitatea compunerii completurilor de 5 judecători de la Instanţa supremă, dar şi nespecializarea completurilor de 3 judecători în cazuri de corupţie.

Ca urmare a deciziilor CCR, toate dosarele de la ICCJ, care nu aveau o decizie definitivă înainte de ianuarie 2019 sau se aflau în termenul căilor de atac extraordinare, se vor rejudeca.

În decembrie 2018, în baza deciziilor CCR, Instanţa supremă a suspendat executarea pedepsei de 6 ani în cazul Elenei Udrea, iar fostul ministru s-a întors în ţară în iulie 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.