Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă în Australia: A fost înregistrat un nou caz mortal de encefalită japoneză

msn.com
deces covid mort decedat spital pacient autopsie

Statul australian New South Wales (NSW) a confirmat miercuri primul său deces asociat encefalitei japoneze, pe fondul avertismentelor asupra răspândirii la nivel naţional a virusului aflat la originea acestei afecţiuni, informează agenţia Xinhua.

Departamentul sanitar din NSW a anunţat că acest caz este cel al unui bărbat în vârstă de circa 70 de ani, care a murit luna trecută într-un spital din Sydney, potrivit Agerpres.

Acest deces se numără printre cele trei cazuri cunoscute de encefalită japoneză înregistrate în NSW. Un alt bărbat şi un copil - celelalte două cazuri, anunţate anterior - se află în prezent internaţi.

NSW Health a indicat că mai multe persoane din acest stat sunt încă supuse unor analize suplimentare pentru acest virus şi se preconizează că ar putea fi confirmate mai multe cazuri în zilele următoare.

Virusul encefalitei japoneze este răspândit la oameni şi animale prin înţepătura unui ţânţar infectat. Majoritatea infecţiilor umane cu acest virus sunt asimptomatice sau provoacă simptome uşoare, cum ar fi dureri de cap sau febră, în timp ce copiii cu vârsta sub cinci ani şi persoanele vârstnice care sunt infectate prezintă un risc mai ridicat de îmbolnăvire gravă (inflamaţii ale creierului, febră mare sau deces).

Autorităţile sanitare din statul vecin Victoria au confirmat, de asemenea, la începutul acestei săptămâni, că un locuitor în vârstă de 60 de ani a murit din cauza virusului la sfârşitul lunii februarie.

Departamentul sanitar din Victoria a recomandat persoanelor care se confruntă cu simptome precum dureri de cap, vărsături, dezorientare sau convulsii, în special dacă au vizitat zona râului Murray, în apropiere de graniţa dintre Victoria şi NSW, să solicite asistenţă medicală de urgenţă.

Departamentul federal de Sănătate a declarat săptămâna trecută virusul encefalitei japoneze drept un incident de boală transmisibilă de importanţă naţională, după ce mai multe cazuri au fost detectate în mai multe state.

Experţii au avertizat că inundaţiile catastrofale de pe coasta de est a Australiei ar putea exacerba focarul de encefalită japoneză din ţară.

Ava Easton, director executiv în cadrul Encephalitis Society, a avertizat că ţânţarii purtători ai acestui virus "vor prolifera" pe fondul inundaţiilor din sudul Queensland şi din nordul NSW. "Encefalita este o afecţiune cod roşu ce rămâne sub-recunoscută", a declarat ea pentru Australian Associated Press (AAP).

Karin Leder, directoarea Departamentului de Boli Infecţioase de la Universitatea Monash, a spus că focarul ar trebui să reprezinte un avertisment al efectelor schimbărilor climatice asupra sănătăţii publice. "Raportările privind mai multe cazuri de JE (encefalită japoneză - n.a.) apărute în Australia, care au loc în acelaşi timp cu inundaţiile grave, servesc drept un avertisment asupra potenţialului semnificativ al unor noi ameninţări pentru sănătatea umană asociate cu schimbările climatice, inclusiv apariţia de noi agenţi patogeni şi a unor infecţii cunoscute în noi zone", a precizat Leder, citată într-un comunicat.

"Cazurile care apar acum reprezintă prima dată când un grup de cazuri de JE dobândite la nivel local a fost raportat în regiunea continentală a Australiei", a adăugat Karin Leder.

Inundaţiile care au devastat coasta estică a Australiei vor fi declarate urgenţă naţională, a informat miercuri prim-ministrul Scott Morrison în contextul în care autorităţile depun eforturi pentru a mobiliza ajutoare şi provizii de urgenţă în zonele calamitate. Declararea stării de urgenţă, reglementată în urma incendiilor de vegetaţie devastatoare din 2019, va contribui la reducerea birocraţiei şi va urgenta ajutorul din partea personalului militar, pe fundalul criticilor privind răspunsul lent al autorităţilor în faţa inundaţiilor care au dus la moartea a 20 de persoane.

Vara pe coasta estică a Australiei a fost dominată de fenomenul meteo La Nina, asociat în mod obişnuit cu o cantitate mai mare de precipitaţii, cele mai multe dintre râuri fiind deja aproape de capacitatea maximă înainte de valul actual de inundaţii.

În Sydney s-a înregistrat o cantitate de aproape 900 de mm de ploaie în 2022, echivalentul a circa 80% din cantitatea anuală de precipitaţii, potrivit datelor oficiale, fiind cel mai ploios început de an în regiune de la debutul înregistrărilor meteorologice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.