Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă în Canada: Zeci de oameni cu legături extremiste s-au întors în țară

canada

Aproximativ 60 de canadieni s-au întors în ţară după ce s-au alăturat în străinătate unor organizaţii considerate ''teroriste'' de către Ottawa şi alţi 180 sunt în continuare plecaţi, mai ales în Irak şi Siria, a indicat miercuri serviciul canadian de contraspionaj, relatează AFP.

''Numărul total al persoanelor implicate în străinătate în activităţi ce reprezintă o ameninţare - şi nu vorbesc doar de Irak şi Siria - este probabil în jur de 180'', a declarat Michel Coulombe, directorul serviciului canadian de securitate SCRS, pentru cotidianul Globe and Mail. Autorităţile canadiene n-au mai făcut comunicări în legătură cu aceste efective de doi ani. Ele vorbeau în acea vreme de 130 de canadieni implicaţi în ''activităţi teroriste'' în străinătate, dintre care circa treizeci în Siria.

În ce priveşte Irak şi Siria, unde Canada participă împreună cu coaliţia internaţională la lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, ''se vorbeşte probabil de aproape 100 de persoane'', a precizat Coulombe. Cei circa 180 de canadieni urmăriţi în străinătate de către serviciile de informaţii sunt implicaţi direct în luptă, antrenament militar, strângere de fonduri, planificare de atacuri sau propagandă, a explicat şeful contraspionajului canadian. Cei care s-au întors în Canada după ce au activat în cadrul unor astfel de organizaţii ar fi în jur de 60, dar numărul lor variază aproape zilnic, a adăugat el. Comisarul Jandarmeriei Regale a Canadei, Bob Paulson, a precizat la rândul său că indivizii respectivi sunt sistematic interogaţi la întoarcerea lor în ţară pe teritoriul canadian şi, în unele cazuri, sunt supravegheaţi permanent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.