Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă în Italia: Emigraţia din ultimul deceniu 'a băgat în şedinţă' autorităţile de teama pierderii 'creierelor'

steag.ro
steag italia

Aproximativ 115.000 de italieni au emigrat din ţară în 2016, numărul lor fiind de trei ori mai mare decât în urmă cu un deceniu, indică datele oficiale publicate miercuri, pe fondul avertismentelor că economia Italiei, a treia din Uniunea Europeană, se confruntă cu o criză a migraţiei creierelor, transmite dpa.

Conform Institutului naţional de statistică (Istat), din cei 115.000 de italieni care au emigrat anul trecut (comparativ cu 36.000 în 2007), 81.000 aveau vârsta de peste 24 de ani, iar aproape 25.000 erau absolvenţi de studii superioare. Aproape 25.000 de italieni au dobândit rezidenţă în Marea Britanie, un număr neobişnuit de mare influenţat probabil, explică Istat, de necesitatea legalizării statutului lor în această ţară înaintea Brexit-ului, conform Agerpres.

Alte ţări de destinaţie populare pentru expatriaţii italieni au fost anul trecut Germania, Elveţia, Franţa şi Spania. În septembrie, principala confederaţie patronală Confindustria a calculat că plecarea generaţiilor tinere în afara ţării va frâna creşterea economică cu un punct procentual pe an. 'Situaţia reprezintă o urgenţă reală', a subliniat economistul-şef al Confindustria, Luca Paolazzi.

Italia, a treia economie din zona euro, se află într-o perioadă de revenire economică moderată. Cu toate acestea, şomajul în rândul tinerilor se menţine la peste 35% la nivel naţional, depăşind 50% în regiunile mai sărace din sud. Tot potrivit Istat, ţara a devenit mai puţin atractivă pentru imigranţi, numărul străinilor care au primit drept de rezidenţă în Italia scăzând de la 527.000 în 2007 la aproape 301.000 anul trecut.

Numărul imigranţilor a continuat totuşi să crească în 2016 comparativ cu 2014 şi 2015. Majoritatea celor nou-sosiţi provin din România, dar există fluxuri semnificative şi din Pakistan, Nigeria şi Maroc, relevă datele Istat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.