Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ în Justiţie: Un judecător CSM 'a încălcat, în mod repetat, prevederile legale', în cadrul unui proiect cu fonduri europene

CSM

Consiliul Superior al Magistraturii explică, într-un comunicat de presă, de ce judecătoarea Andrea Annamaria Chiş a fost înlocuită din poziţia de coordonator al unui proiect pe fonduri europene. După ce judecătoarea a susţinut, pe Facebook, că ar fi fost pedepsită astfel pentru atitudinea adoptată în calitate de membru al comisiei de concurs pentru şefia Inspecţiei Judiciare, CSM dezvăluie că înlocuirea s-a produs în urma unui raport de audit. Raportul a scos la lumită încălcări repetate a prevederilor legale, după cum se arată în decizia preşedintelui Consiliului.

Vezi AICI decizia care o vizează pe judecătoarea Chiş! (.pdf)

"Referitor la afirmațiile doamnei judecător Andrea Annamaria Chiş, membru al Consiliului Superior al Magistraturii desemnat pentru coordonarea unui proiect derulat de instituție, apărute în spațiul public în cursul zilei de 03 aprilie 2019, conform cărora decizia de înlocuire a acesteia ar fi fost determinată de alte activități desfășurate în cadrul Consiliului şi de divergențele de opinii referitoare la respectiva procedură, formulăm următoarele precizări:

Decizia de desemnare a unui alt manager de proiect a fost luată în considerarea disfuncționalităților constatate inclusiv prin raportul misiunii de audit ad-hoc nr. 5/5159/19.03.2019, dispus de președintele Consiliului Superior al Magistraturii în urma aspectelor expuse în nota Direcției Afaceri Europene, Relații Internaționale și Programe nr. 2/2160 din data de 31.01.2019.

Așa fiind, sesizările privind problemele semnalate și începutul misiunii de audit au fost mult anterioare deciziei de desemnare a membrului Consiliului Superior al Magistraturii în comisia de concurs pentru numirea inspectorului șef al Inspecției Judiciare, rezultând că nu există nicio legătură între cele două aspecte. Din această perspectivă, se impune a se manifesta reținere față de afirmațiile publice conform cărora decizia de înlocuire ar fi fost determinată de activitatea doamnei judecător Andrea Annamaria Chiş în comisia de concurs respectivă.

CITEȘTE ȘI: Semințele care te scapă de dereglările hormonale și de numeroasele probleme generate de acestea

Decizia de înlocuire şi de desemnare a unui alt membru al Consiliului pentru coordonarea respectivului proiect a fost întocmită în scris, motivată şi comunicată doamnei judecător pentru aducerea la cunoștință a rațiunilor care au stat la baza emiterii acesteia, în scopul asigurării transparenței în procesele decizionale interne şi al prevenirii riscului de neînțelegeri ori dezinformări.

Pe această cale se are în vedere informarea opiniei publice cu privire la justificarea desemnării unui nou manager de proiect, atribut în competența exclusivă a reprezentantului legal al instituției în contractul de finanțare, solicitând, totodată, respectarea adevărului faptic pentru corecta informare a cetățenilor", se arată într-un comunicat al CSM.

Neregulile constatate în raportul de audit:

1. A declarat în mod nereal că s-a deplasat la Cluj Napoca în interes de serviciu şi a decondat cheltuielile de cazare, deşi deplasarea nu era parte din proiect şi nu avea aprobarea preşedintelui CSM.

"Din cele prezentate, rezultă că managerul de proiect - doamna judecător Andrea Annamaria Chiş, având calitatea de demnitar, nu a respectat prevederile art. 16 din Hotărârea Guvernului nr. 714/2018, în sensul că, pentru deplasarea în interes de serviciu la data de 21.01.2019 la Cluj-Napoca era obligatorie delegarea de către conducătorul Consiliului Superior al Magistraturii", se arată în document.

CITEȘTE ȘI: Cum să NU îţi distrugi singur creierul: Alimentele care ţin la distanţă boala Alzheimer

2. "La data de 18.01.2019 (când se afla în concediu de odihnă), doamna juecător Andrea Annamaria Chiş - managerul proiectului a transmis un e-mail la cabinetul său, prin care solicita completarea delegaţiei pentru întâlnirea de lucru din data de 21.01.2019, de la Cluj-Napoca, învederea pregătirii primului workshop din 7-8.02.2019, cu precizarea că, în măsura în care delegaţia nu este semnată, să fie formulată o adresă privind efectuarea concediului de odihnă pentru ziua de 21.01.2019. Din evaluarea auditorilor, a rezultat că nu există în evidenţă cerere de concediu de odihnă a doamnei judecător Andrea Annamaria Chiş, pentru ziua de 21.01.2019.

3. S-a deplasat la Cluj, în perioada 7-8.02.2019 fără să existe ordinul de deplasare aprobat în prealabil de către preşedintele CSM. Cu toate acestea, în evidenţa activităţii desfăşurate, Andrea Chiş precizează că în perioada respectivă s-a aflat în "delegaţie internă".

"În raport de cele expuse, rezultă că managerul de proiect a încălcat, în mod repetat, prevederile legale incidente. Totodată mai rezultă că o parte din deplasările efectuate şi care nu sunt prevăzute în calendarul de activităţi şi, astfel nefinanţate distinct în cadrul proiectului implică, în consecinţă, o solicitare de alocare de fonduri din bugetul aferect Consiliului Superior al Magistraturii pentru decondarea cheltuielilor de transport", se mai arată în decizia preşedintelui CSM, unde se mai menţionează că "prezentarea unei realităţi distorsionate de către managerul proiectului constituie un eveniment grav care periclitează încrederea în capacitatea de a manageria activităţile proiectului".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.