Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă în Orientul Mijlociu – Israelul ar putea ataca instalațiile nucleare iraniene (ONU) / Istoricul unor lovituri năucitoare

www.observator.tv
centrală nucleară, radiații

Alertă în Orientul Mijlociu – Israelul ar putea ataca instalațiile nucleare iraniene (ONU)

Șeful diviziei de pază din departamentul nuclear al Națiunilor Unite (ONU) spune că este îngrijorat că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene, relatează Sky News.

Șeful militar al Israelului a declarat luni că țara sa va răspunde atacului cu rachete și drone din weekendul trecut al Iranului, care a fost lansat ca răzbunare pentru un presupus atac israelian asupra complexului ambasadei Iranului din Siria.

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a declarat că Iranul și-a închis duminică instalațiile nucleare din cauza „considerațiilor de securitate”. Au redeschis luni, dar inspectorii AIEA au fost ținuți la distanță „până când vedem că situația este complet calmă”. „Vom relua mâine”, a spus Grossi luni. „Acest lucru nu a avut un impact asupra activității noastre de inspecție”.

Este „îngrijorat”

Întrebat despre posibilitatea unui atac israelian asupra instalațiilor nucleare iraniene, el a spus: „Suntem întotdeauna îngrijorați de această posibilitate”. El a cerut „o reținere extremă”.

AIEA inspectează în mod regulat principalele instalații nucleare ale Iranului. Iranul spune că programul său nuclear este pașnic, dar țările occidentale spun că Teheranul încearcă să producă bombe nucleare.

Programul nuclear al Iranului

În 1981, Israelul a bombardat reactorul nuclear de la Osirak, în Irak, în pofida opoziţiei Washingtonului.

În 2018, Israelul a admis că lansase, în urmă cu 11 ani, un raid aerian ultrasecret împotriva unui reactor nuclear în estul Siriei, relatează Agerpres.

Serviciile secrete israeliene sunt de asemenea acuzate de Teheran de asasinarea în 2010 a doi fizicieni iranieni în domeniul nuclear şi de răpirea altuia în anul precedent.

Tot în 2010, programul nuclear iranian a suferit un atac cibernetic foarte sofisticat cu virusul Stuxnet, atac atribuit de Teheran Israelului şi Statelor Unite, şi care a provocat o serie de pene în parcul său de centrifuge utilizate pentru îmbogăţirea uraniului.

Israelul acuză Iranul, care dezminte, că vrea să se doteze cu bomba atomică, şi afirmă că încearcă prin toate mijloacele să împiedice acest rezultat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.