Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ Klaus Iohannis, despre INCIDENTELE MILITARE dintre Rusia și Ucraina din Marea Neagră: 'Vom fi pregătiți să reacționăm proporțional'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Klaus Iohannis presa

Președintele Klaus Iohannis a oferit o primă reacție, în urma incidentelor militare dintre Rusia și Ucraina, din Marea Neagră.

”Încă de la început, am solicitat să fiu informat de întreaga evoluție și așa s-a întâmplat, serviciile noastre m-au ținut la curent în timp real, o reacție oficială a României a fost emisă de MAE, după consultarea prealabilă cu noi. Urmărim cu foarte mare atenție și în timp real evoluțiile din Ucraina și, sigur, din zona strâmtorii Kerci unde s-a produs acel incident. Noi suntem pregătiți pentru orice scenariu, pentru orice măsură, dar, așa cum și aliații noștri din NATO și prietenii noștri din UE au afirmat, și noi suntem de aceeași părere. Am adresat rugămintea părților implicate să trateze cu calm incidentul, să se meargă spre detensionare și, în acest fel, lucurruile pot mult mai ușor să revină la normalitate. În acest moment, urmărim în continuare ce se întâmplă și vom fi pregătți să reacționăm proporțional, însă în final pot să spun că pentru români nu există niciun motiv de îngrijorare.”, a spus Klaus Iohannis.

Citește și: Senatorii au trecut tacit această lege! Sunt vizați toți șoferii

Președintele a refuzat să răspundă la întrebarea jurnaliștilor dacă a discutat cu președintele Ucrainei, Petro Poroșenko.

Tensiunile dintre Ucraina şi Rusia au escaladat duminică după ce trei nave - două vedete blindate şi un remorcher ale Forţelor maritime ucrainene - au fost oprite cu forţa şi sechestrate de gărzile de coastă ruse, care susţin că acestea intraseră în apele teritoriale ruse, în apropiere de strâmtoarea Kerci.

Citește și: Atenție! Schimbare radicală la STB-Sancțiuni dure pentru acești călători

O navă a gărzii de coastă a Rusiei a deschis focul asupra vaselor ucrainene, rănind câţiva marinari ucraineni, potrivit Unian. Înainte de aceasta, partea rusă blocase trecerea prin strâmtoarea Kerci prin amplasarea acolo a unui tanc petrolier, iar nava de patrulare rusă Don a lovit remorcherul ucrainean, avariind unul dintre motoare. Moscova susţine că marina ucraineană nu a informat în avans despre intenţia de traversare a strâmtorii, dar Kievul afirmă că partea rusă a fost informată din timp, în conformitate cu normele internaţionale privind siguranţa traficului maritim.

Citește și: Decizie finală! Acest politician a demisionat din Guvernul Dăncilă .

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.