Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UPDATE Autoritățile sunt în cumpănă: Ce se va întâmpla cu proiectilul descoperit în Portul Giurgiu

bomba

UPDATE

 

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Giurgiu pot lua măsura asanării controlate pe loc sau transportarea în poligon pentru asanare în cazul proiectilului neexplodat, în greutate de 250 de kilograme, găsit luni dimineaţa, a declarat, pentru AGERPRES, şeful instituţiei, Emil Apostol.

"Am solicitat sprijinul Unităţii Speciale de Intervenţii în Situaţii de Urgenţă Ciolpani care va prelua coordonarea întregii acţiuni de intervenţie deoarece este vorba de o situaţie complexă şi ei sunt mai dotaţi şi au mai multă experienţă pentru că efectuează astfel de acţiuni la nivel naţional", a spus Emil Apostol.

El a mai afirmat că, din cauza greutăţii mari a proiectilului, trebuie acţionat cu "un dispozitiv special cu trepied" pentru ridicarea acestuia în vederea transportării la poligonul de asanare al ISU Giurgiu sau "se poate lua decizia explodării pe loc în cazul în care condiţiile de mediu înconjurător vor permite", în acest caz urmând a fi luate "măsuri compensatorii", respectiv "ridicarea unor maluri de pământ şi explodarea să fie controlată astfel încât suflul exploziei să fie dirijat spre digurile de pământ".

"În cazul exploziei unui astfel de proiectil, zona afectată ar putea fi de aproximativ doi kilometri pătraţi, dar proiectilul nu reprezintă un pericol iminent în acest moment şi a fost asigurat, prin dispoziţia şefului IPJ Giurgiu, Cătălin Georgescu, un perimetru de siguranţă pe o suprafaţă de aproximativ câteva sute de metri pătraţi", a completat şeful ISU Giurgiu.

 

Un proiectil neexplodat din cel de- al Doilea Război Mondial în greutate de aproximativ 250 de kilograme a fost descoperit, luni dimineaţa, în apropiere de Portul Giurgiu în timpul unor lucrări de şantier.

'Prin 112 am fost anunţaţi că în zona AFDJ (Administraţia Fluvială a Dunării) Giurgiu, în timp ce o echipă de muncitori efectua lucrări de şantier, respectiv săpau nişte şanţuri, a fost descoperit un proiectil de dimensiuni mari. Ajunsă la faţa locului, echipa de pirotehnişti a ISU Giurgiu a evacuat zona, respectiv muncitorii de pe şantier şi a constatat că este vorba de un proiectil de aviaţie de aproximativ 250 de kilograme din cel de-al Doilea Război Mondial", a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al ISU Giurgiu, Florin Neguţ.

Citește și: Wall Street Journal despre Kovesi: Un 'cruciat anticorupţie care agită România'

El spune că până acum pirotehniştii giurgiuveni nu au mai găsit un proiectil atât de mare şi în prezent se caută "un utilaj pentru ridicarea acestuia în vederea transportării la un poligon de asanare".

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.