Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ la granița României - Care sunt cele mai traficate stupefiante

www.radioiasi.ro
droguri

În ultimii doi ani, la granițele României, polițiștii de frontieră au confiscat zeci de kilograme de droguri cu risc și substanțe psihotrope sau precursori de droguri, cele mai întâlnite fiind cocaina, canabisul și heroina. Capitala rămâne cel mai important bazin de desfacere pentru stupefiante.

Zeci de kilograme de substanțe stupefiante au fost confiscate anul trecut de către polițiștii de frontieră și celelalte structuri implicate în combaterea traficului de droguri la granițele țării, iar cei implicați în afaceri cu stupefiante, pe numele cărora au fost deschise dosare penale, provin din țări precum Republica Moldova, Bulgaria, România, Franța, Nigeria, Albania, Polonia, Serbia, Rusia, Belgia și Cehia.

“În anul 2017, polițiștii de frontieră – independent sau în colaborare cu lucrători ai structurilor cu competențe pe linia combaterii traficului ilegal de droguri și substanțe interzise au depistat 35,19 kg canabis, 1,67 kg cocaină, 0,017 kg. hașiș, 391.444 pastile, 29.603 fiole și 0,92 kg.substanțe anabolizante, 207 pastile și 161 kg.alte substanțe interzise, 11.620 produse farmaceutice, 4 pastile amfetamine și 85 litri alte substanțe toxice”, se arată într-un răspuns al Poliției de Frontieră Române la solicitarea MEDIAFAX.

Iohannis nu putea aproba și nu poate respinge / ANALIZĂ

Una dintre cele mai importante capturi înregistrate de polițiști anul trecut a avut loc pe 26 aprilie. Atunci polițiștii de frontieră din Moravița, județul Timiș, au observat, cu ajutorul sistemului de supraveghere cu termoviziune, o persoană care se deplasa pe jos dinspre Serbia spre România, cu două bagaje voluminoase. Agenții au constatat că bărbatul transporta 50 de pachete ambalate în folii ce conțineau o substanță vegetală mărunțită în greutate de aproximativ 34 de kg, respectiv canabis.

Granițele României au fost încercate de către traficanții de droguri și pe parcursul acestui an. Conform Poliției de Frontieră, “în primele 9 luni ale anului 2018, polițiștii de frontieră – independent sau în colaborare cu lucrători ai altor structuri au depistat 23,239 kg.cocaină, 16,935 kg.canabis, 6,2 kg heroină, 390 de gr.hașiș, 118 gr.marijuana, 5000 l precursori, 960 pastile și 30 fiole anabolizante, 6,73 kg și 484 pastile din alte categorii de stupefiante, 861 pastile, 5 fiole și 7,154 kg. Substanțe psihotrope, 5,724 kg.și 45 pastile amfetamine”.

Persoanele implicate în traficul de droguri pe numele cărora s-a început urmărea penală provin din țări precum Austria, Bulgaria, Elveția, Kenya, Republica Moldova, Nigeria, Polonia, România, Serbia, Spania, Suedia, Turcia și Ucraina.

Unul dintre cazurile de trafic de droguri înregistrate în acest an a avut loc la sfârșitul lunii august atunci când polițiștii de frontieră de la Nădlac au prins un străin care transporta cu mai multe mașini nu mai puțin de 5 tone de anhidridă acetică, un precursor de droguri, și 20 de kilograme de cocaină de o puritate de aproximativ 99 la sută.

Scandalul din coaliție dă în clocot! ALDE schimbă macazul: Propune un dialog deschis cu partenerii europeni

În ultimii doi ani, la nivelul țării au fost înregistrate mii de cazuri în care persoane au fost implicate în traficul de droguri. În Capitală, unul dintre cele mai mari bazine de comercializare a stupefiantelor din țară, au fost înregistrate între 2016-2018 în jur de 7.000 de infracțiuni pe legea privind combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.

Conform Inspectoratului General al Poliției Române, în 2016, în București au fost constatate peste 1.600 infracțiuni, în anul 2017 - peste 3.200, iar în acest an- peste 2.000 de astfel de fapte.

Comparativ, în județul Iași, în 2016 au fost constatate 247 de infracțiuni pe aceeași lege privind combaterea traficului și consumului de droguri, în 2017 -180, iar în anul 2018 - peste 150.

În același timp, debutul vârstei de consum a substanţelor psihoactive în rândul tinerilor este de 13 ani, anunţă Agenţia Naţională Antidrog (ANA), precizând că în 2016, peste 300 de copii au beneficiat de tratament ca urmare a consumului de droguri. Cel mai mare nivel al consumului este înregistrat la canabis – 8,1%. Urmează noile substanţe psihoactive cu 5,1%, solvenţi/ substanţe inhalante cu 3,6% şi cocaină cu 3,3%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.