Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă maximă în Occident: Statul Islamic îşi construieşte o forţă aeriană (presă)

teroristi jihadisti statul islamic

Alertă maximă în Occident. Teroriştii grupării Statul Islamic din oraşul port Sirte, situat în nordul Libiei, învaţă să piloteze avioane folosind cel puţin un simulator de zbor, au afirmat oficiali militari din statul nord-african, informează miercuri agenţia de presă MIA.

Sursele, citate de ziarul arab Asharq Al-Awsat cu sediul la Londra, afirmă că nu sunt sigure cum un simulator de zbor civil şi, se pare, un avion de luptă au ajuns în mâinile jihadiştilor din Sirte, locul naşterii fostului dictator libian Moammar Gaddafi, alungat de la putere în 2011.

Citeşte şi: Iulia Vântur, dată afară de PRO TV: Cine îi va lua locul

'Este un simulator modern, care se pare că a sosit din străinătate', au afirmat sursele citate, precizând că simulatorul are dimensiunea unei maşini mici. Acesta este dotat cu un volan pentru a practica decolarea şi aterizarea, un ecran radar şi dispozitive de comunicaţii pentru contactarea turnului de control.

Un ofiţer de rang înalt libian a confirmat informaţiile într-un interviu acordat ziarului la Cairo. El a menţionat că gruparea jihadistă, din care fac parte foşti ofiţeri din armata libiană şi din ţări învecinate, a reuşit să obţină un simulator de zbor civil în luna octombrie.

Citeşte şi: Asta ar fi bomba anului: Sondajul care-l poate readuce pe Băsescu într-o funcţie cheie

Statul Islamic a mai capturat în trecut avioane de luptă în Irak şi Siria lăsând deschisă posibilitatea ca piloţi terorişti să se îndrepte din Libia înapoi în acele ţări pentru a lansa o forţă aeriană a SI. Un alt risc potenţial este acela ca teroriştii să deturneze avioane şi să atace locuri sensibile, aşa cum s-a întâmplat în cazul atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001 din SUA.

Dezvăluirea a fost făcută marţi când experţi ai ONU au publicat un raport în care se afirma că gruparea Statul Islamic are între 2.000 şi 3.000 de terorişti în Libia şi intenţionează să cucerească mai mult teritoriu în statul strategic din nordul Africii, conform Agerpres.

Citeşte şi: Teama de terorişti schimbă regulile: ADIO, Schengen, controalele la frontiere, REINTRODUSE

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.