Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă maximă – Pericol de explozie la centrala nucleară Zaporojie: mine găsite de AIEA

Pinterest
Zaporojie nuclear

Angajații AIEA au descoperit mine la zona centralei nucleare Zaporojie.

Experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) au descoperit mine antipersonal pe marginea sitului centralei nucleare Zaporizhzhia din Ucraina, ocupată de trupele ruse.

Precizările AIEA

În timpul unei inspecții de duminică, specialiștii au găsit unele mine într-o zonă tampon între bariera interioară și cea exterioară a centralei, a declarat directorul AIEA, Rafael Grossi, potrivit anunțului autorității de luni seara. Personalul de operare nu are acces în această zonă. Nu au fost găsite mine în zona interioară a sitului.

Context

Trupele ruse au ocupat centrala nucleară la scurt timp după începerea războiului de agresiune din Ucraina ordonat de președintele Vladimir Putin în urmă cu 17 luni. Centrala a fost atacată de mai multe ori, ceea ce, în ciuda închiderii sale, a sporit îngrijorarea internațională cu privire la o catastrofă nucleară.

De luni de zile, Moscova și Kievul se suspectează reciproc că au provocat în mod deliberat un accident la instalația nucleară, fie prin bombardamente, fie prin minerit.

Cum explodează

Minele antipersonal explodează atunci când sunt atinse - de exemplu, de copiii care doresc să le ridice sau de fermierii care își cultivă câmpurile. Ele sunt adesea doar de dimensiunea palmei unei mâini și pot fi distribuite pe suprafețe mai mari de la sol sau din aer cu rachete.

Tratatul care interzice minele antipersonal a fost adoptat în 1997, Ucraina a aderat în 1999 și l-a ratificat în 2005. Rusia nu a aderat la tratat.

„Prezența unor astfel de explozivi la fața locului contravine standardelor de siguranță ale AIEA și orientărilor privind securitatea nucleară”, a spus directorul AIEA, Rafael Grossi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.