Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ MONDIALĂ Statul Islamic poate fabrica arme chimice

Statul Islamic

Directorul general al OIAC a afirmat marţi că există dovezi care sugerează că organizaţia Statul Islamic (SI) este în stare să fabrice propriile arme chimice în Siria şi Irak, dovezi despre care a pus că sunt "extrem de îngrijorătoare", relatează AFP.

"Este posibil să le fi produs ei singuri, ceea ce este extrem de îngrijorător", a declarat Ahmet Uzumcu. "Aceasta înseamnă că au tehnologia, cunoştinţele şi acces la substanţele care pot fi utilizate pentru producerea de arme chimice", a continuat el.

Citește și: Asta e CEA MAI SCUMPĂ construcție de pe pământ / VIDEO

În februarie, directorul CIA, John Brennan, a afirmat la postul CBS News că luptătorii SI au capacitatea de a fabrica mici cantităţi de clor şi gaz muştar (iperită).

Coaliţia internaţională împotriva SI a desfăşurat la începutul lunii martie lovituri asupra instalaţiilor grupării, afectând "capacitatea SI de a produce arme chimice", potrivit purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook.

Citește și: GAFĂ făcută de Klaus Iohannis: Biserica Ortodoxă o consideră la limita ereziei

Echipele de inspectori ai Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) au găsit dovezi potrivit cărora gaz muştar a fost folosit în august în Irak şi Siria, în special la Marea, în provincia Alep.

De mai multe luni, OIAC avertizează în legătură cu folosirea frecventă - fără a se pronunţa asupra responsabililor - a gazului sarin, iperitei sau clorului în luptele care devastează Siria de cinci ani şi au făcut peste 260.000 de morţi.

Citește și: Au fost descoperite 3 planete locuibile în apropiere de Pământ

"Există suspiciuni serioase că jihadiştii au fost în măsură să folosească" arme chimice, a subliniat Ahmet Uzumcu, refuzând să precizeze atacurile în cauză.

Pe 9 martie, un atac chimic asupra oraşului Taza, în nordul Irakului, atribuit jihadiştilor din SI, a ucis trei copii şi a rănit 1.500 de persoane, scrie agerpres.ro.

Citește și: Cum va fi împărțită averea lui Prince: Cine sunt persoanele care se bat pe banii fostului cântăreț

La începutul lunii aprilie, Rusia şi China au propus Consiliului de Securitate o rezoluţie vizând să împiedice cumpărarea de arme chimice de către grupuri extremiste din ţările vecine Siriei, ca Irakul şi Turcia, reaminteşte AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.