Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ Parlamentul britanic este pregătit să respingă acordul Brexitului al Theresei May: Votul se dă peste câteva minute

Brexit

Deputaţii britanici se pronunţă marţi seara asupra acordului divorţului încheiat de către premierul Theresa May cu Uniunea Europeană (UE) - un vot istoric care urmează să marcheze o respingere usturătoare a textului, înrăutăţind incertitudinea cu privire la viitorul Regatului Unit, relatează AFP.

Dezbateriale s-au reluat către ora 13.00 GMT (15.00, ora României) şi se încheie marţi seara cu o intervenţie a Theresei May. Votul este aşteptat către ora 20.00 GMT (22.00, ora României), după examinarea a patru amendamente care cer modificări ale acordului.

Citește și: Mare atenție, șoferi! Aveți mai multe modalități de plată a amenzilor rutiere

”De-a ce vă jucaţi? Nu sunteţi copii, sunteţi legiutori”, le-a lansat deputaţilor ”attorney general” (ministrul însărcinat cu consilierea juridică a Guvernului) Geoffrey Cox, deschizând dezbaterile, avertizându-i pe deputaţi cu privire la pericolele unui divorţ fără acord.

Nimeni nu se aşteaptă ca deputaţii să adopte textul - necunoscută este mai degrabă amploarea marjei cu care Theresa May va pierde acest vot, care va influenţa ceea ce urmează - demisia premierului, amânarea Brexitului, o eventuală lipsă a Brexitului. Toate scenariile rămân posibile.

Citește și: Antena 1 dă iar lovitura! Lider în audiențe! Pro TV și Kanal D la pământ

Regatul Unit urmează, în principiu, să părăsească UE la 29 martie. În cazul unei ”retrageri ordonate” - prevăzută de acord -, Londra şi Bruxellesul ar începe să discute despre viitoarea lor relaţie comercială, care ar intra în vigoare după o perioadă de tranziţie, până la sfârşitul lui 2020.

Votul a reaprins pasiunile într-o ţară profund împărţită - între susţinătorii unei rupturi clare şi cei care doresc să se păstreze legături strânse -de Brexit, adoptat prin referendum în 2016 şi care a deschis o perioadă de turbulenţe fără precedent, în contextul în care clasa politică britanică se arată incapabilă să se pună de acord asupra tipului de relaţie pe care o doreşte cu UE.

Citește și: Atenție! Ce se va întâmpla în 2019 cu cumpărarea vechimii în muncă

”NIMIC NU S-A SCHIMBAT”

Tensiunea era palpabilă în mediile financiare, pregătite să se confrunte cu o volatilitate a activelor britanice, cu lira sterlină în frunte. Puternica Asociaţie a Constructorilor şi Vânzătorilor de Automobile (SMMT) a avertizat contra ”consecinţelor catastrofice” ale unei ieşiri fără acord.

Febrilitatea domea de asemenea în jurul Parlamentului de la Westminster, unde s-au adunat activişti ”pro” şi ”contra” Brexitului, cu steaguri ale regatului şi Uniunii în mână.

Citește și: Moment de bucurie pentru Simona Halep. Câți bani a primit pentru calificarea în turul al doilea

Susţinătorii unui al doilea referendum prezentau o Theresa May de carton, la prova unui vapor, "HMS Brexit", pe cale să intre într-un aisberg, la fel ca Titanicul.

Prevăzut iniţial în decembrie, votul a fost amânat în ultimul moment de către May, cu scopul de a evita o înfrângere anunţată şi de a încerca să obţină ”asigurări” suplimentare de la lideri europeni.

Citește și: Florin Iordache aduce reproșuri ministrului Justiției! Care este motivul

Aceştia s-au mulţumit să repete, cu o zi înainte de vot, că UE ”nu doreşte” ca dispoziţia cea mai controversată a acordului - cea a ”plasei de siguranţă” ("backstop" în engleză) să intre în vigoare.

Această opţiune de ultim recurs prevede rămânerea Regatului Unit într-o Uniune Vamală cu UE în vederea evitării reimpunerii unei frontiere fizice între Irlanda şi provincia brotanică Irlanda de Nord, în cazul în care nu se găseşte altă soluţie la finalul perioadei de tranziţie.

Citește și: Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, reacționează după victoria obținută de Simona Halep la Australian Open! Ce a transmis acesta

"Brexiters" văd în ea o formă de ancorare pe termen nedeterminat la UE, iar micul partid unuinist nord-irlandez DUP consideră că aceasta ameninţă integritatea economică şi politică a regatului.

Aceste garanţii au lăsat rece DUP, a cărui susţinere îi este indispensabilă Theresei May în a dispune de o majoritate absolută în Parlament.

Citește și: Lovitură pentru Țiriac! Ce este nevoit să facă fostul sportiv

”Noi am luptat împotriva unei campanii teroriste (a IRA) pentru a rămâne membri ai Regatului Unit... Nu-i vom lăsa pe birocraţii de la Bruxelles să ne departă de restul Regatului Unit”, a lansat, la BBC, Sammy Wilson, însărcinat cu Brexitul în cadrul DUP, referindu-se la tulburările care au sfâşiat provincia.

Pentru opoziţia laburistă, la fel ca pentru liberal-democraţi (Lib-Dem, eurofili) şi naţionaliştii scoţieni din cadrul SNP, ”nimic nu s-a schimbat”.

Citește și: Dan Negru dă lovitura! La ce sumă este estimată averea sa și ce proiecte are cunoscutul prezentator TV

”HOTĂRÂTĂ”

Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, intenţionează să depună o moţiune de cenzură cu scopul de a declanşa alegeri anticipate în cazul eşecului textului în Parlament.

Numeroşi deputaţi conservatori sunt, de asemenea, în continuare împotriva acordului.

Citește și: EXCLUSIV Dedesubturile crimei de la Mediaș! Răfuială între ‘pui de interlopi’

Theresa May - al cărei viitor este suspendat de acest vot - urmează să se exprime după aflarea opţiunii deputaţilor.

”Premierul este hotărât să pună în aplicare votul britanicilor în favoarea unei plecări din UE”, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street, excluzând ideea unei demisii.

Citește și: Mare atenție, șoferi! Aveți mai multe modalități de plată a amenzilor rutiere

Theresa May va avea trei zile, după respingerea prin vot, să prezinte un ”plan B”.

Ea are mai multe posibilităţi - de a se angaja să revină la negicieri la Bruxelles sau să ceară o amânare a datei Brexitului.

Şeful diplomaţiei germane, Heiko Maas, a evocat marţi o continuare a discuţiilor cu privire la Brexit, în cazul unei respingeri prin vot, avertizând însă că nu poate avea loc o schimbare ”substanţială” a acordului retragerii.

Citește și: Antena 1 dă iar lovitura! Lider în audiențe! Pro TV și Kanal D la pământ .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.