Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă | Peste un milion de francezi sunt în stradă: Protestatarii au dat foc Primăriei orașului Bordeaux (Video)

Peste 1 milion de persoane din Franța, potrivit Ministerului francez de Interne, au ieșit la demonstrații în întreaga țară împotriva creșterii vârstei de pensionare, sindicatul Confederației Generale a Muncii (CGT) numărând 3,5 milioane de participanți, potrivit Le Monde.

„Ministerul de Interne a numărat joi 1,089 milioane de manifestanți în Franța. Acest număr este dublu față de cel de la precedenta manifestație din 15 martie (480.000), dar mai mic decât la primele manifestații din 19 ianuarie (1,12 milioane), 31 ianuarie (1,27 milioane) și 7 martie (1,28 milioane)”, a relatat publicația.

Potrivit sindicatului CGT, 3,5 milioane de persoane au protestat în zona metropolitană, un număr record.

La Bordeaux, primăria este în flăcări

Potrivit informațiilor Le Monde, intrarea în primăria din Bordeaux a fost vizată de un incendiu. Ușa sediului a ars, dar pompierii au reușit să stăpânească focul.

Alte incendii s-au produs la secții de poliție din Lorient și Rennes, dar și la Paris.

La Paris, potrivit poliției, 119.000 de persoane au participat la protest, în timp ce sindicatul a numărat 800.000 de participanți. În capitală, 80 de persoane fuseseră reținute până joi seara.

La scurt timp după începerea marșului din Paris, în coloana de manifestanți au izbucnit revolte. Mai multe ciocniri au izbucnit între protestatari și poliție. Aceștia au aruncat în poliție cu cocktailuri Molotov, petarde și pocnitori, precum și cu sticle de plastic și de sticlă umplute cu diverse lichide. Poliția a răspuns aruncând asupra protestatarilor cu gaze lacrimogene și grenade paralizante.

Seara târziu, când coloana de mașini a ajuns la punctul terminus în Piața Operei, ciocnirile continuau în continuare. Un tun de apă a ajuns până în piață.

O parte dintre pomperii chemați să stingă incendiile provocate de protestatari s-au alăturat revoltei, fiind aplaudați de mulțime.

Reforma pensiilor, sursa revoltei

Săptămâna trecută, prim-ministrul francez Elisabeth Born s-a folosit de articolul 49.3 din Constituție pentru a face să treacă un proiect de lege care prevede creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, fără un vot în parlament. Legea a stârnit anterior un puternic val de proteste în Franța, majoritatea implicând peste un milion de participanți din întreaga țară. Demonstrațiile au fost însoțite de ciocniri între manifestanți și poliție.

Nemulțumirea publică a fost, de asemenea, exacerbată după interviul de miercuri al președintelui francez Emmanuel Macron, în care acesta a apărat noua lege și a regretat faptul că autoritățile nu au reușit să explice mai bine francezilor necesitatea acesteia. Macron susținuse anterior utilizarea articolului 49.3 pentru a telegrafia un proiect de lege privind creșterea vârstei de pensionare și a declarat că "mulțimea" nu are legitimitate, spre deosebire de cetățenii care își exprimă poziția prin intermediul deputaților lor aleși.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.