Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ - Rusia AMENINȚĂ în mod DIRECT România: 'Vor exista consecințe!'

www.rumaniamilitary.ro
România Rusia

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a criticat în briefingul de presă de joi planurile SUA privind desfăşurarea în România a unei părţi din unităţile militare americane retrase din Germania - aşa cum au declarat recent reprezentanţi de rang înalt ai armatei Statelor Unite - şi a denunţat faptul că aceste planuri, la fel ca decizia Pentagonului de a-şi spori prezenţa militară în Polonia şi în ţările baltice, se înscriu în strategia NATO de creare a unui ''arc de tensiune'' la graniţele de vest ale Federaţiei Ruse, potrivit unei sinteze a briefingului postat pe site-ul MAE rus, relatează Agerpres.

''Washingtonul nu ascunde că aceste măsuri fac parte din eforturile de consolidare a aşa-numitei 'axe nord-sud' de la Marea Baltică până la Marea Neagră, destinată să devină linie de 'descurajare' a Rusiei. România este considerată în cadrul acestui plan drept cap de pod cheie pentru proiectarea forţei în regiunea Mării Negre'', a menţionat Zaharova.

''Se vede clar tendinţa de sporire sistematică a grupării de forţe SUA-NATO în aşa-numita zonă 'de lângă frontieră', ceea ce în terminologia Alianţei înseamnă graniţele vestice ale Rusiei'', a spus ea în continuare, adăugând că ''în momentul de faţă este vorba de apariţia în regim aproape permanent a unor contingente semnificative ale SUA şi ale aliaţilor lor în Europa de Est, adică acolo unde nu au mai fost niciodată înainte''. ''Faptul că o astfel de prezenţă este numită cazuistic rotaţie continuă nu schimbă esenţa problemei'', consideră reprezentanta MAE rus.

''Aceşti paşi, dacă vor fi făcuţi, pun în pericol prevederea stabilită în Actul fondator NATO-Rusia privind angajamentul (Alianţei) de a nu desfăşura forţe combatante semnificative în noile ţări membre ale Organizaţiei'', a afirmat ea. ''Toate acestea mărturisesc intenţia Statelor Unite şi a aliaţilor lor din NATO de a continua să formeze un fel de arc de tensiune de-a lungul liniei de contact cu Rusia în detrimentul securităţii europene'', susţine Zaharova.

''Este clar că astfel de tentative provocatoare nu vor rămâne fără un răspuns adecvat din partea Rusiei. Acest fapt ar trebui luat în considerare şi în capitalele acelor ţări din Europa de Est, care zi şi noapte se gândesc ce ar mai putea să inventeze în materie de rusofobie, invitând pe teritoriul lor soldaţi americani. Le sfătuim să cântărească minuţios toate riscurile şi să se gândească serios la consecinţe'', a avertizat purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

Recent, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Aleksandr Gruşko, a declarat că aspiraţia ţărilor din Europa de Est de a găzdui trupe americane nu va contribui la consolidarea securităţii acestor state.

Reacţia MAE al Rusiei intervine după ce şeful Forţelor Terestre ale Armatei SUA, generalul James C. McConville, şi şeful Forţelor Terestre ale Armatei SUA dislocate în Europa, general-locotenent Christopher G. Cavoli, au efectuat săptămâna trecută (în perioada 7-9 august) o vizită în România în cadrul căreia au abordat cu responsabili de la Bucureşti problema ''rotaţiei mai multor forţe în regiunea Mării Negre, în particular în România'', conform unui comunicat al Ministerului Apărării României transmis vinerea trecută.

Discuţiile cu oficialii români au vizat numărul de soldaţi americani ce urmează să fie dislocaţi suplimentar în România şi locurile în care aceştia se vor afla, a afirmat generalul James C. McConville, subliniind creşterea cooperării militare cu România, după întâlnirea de la MApN, cu ministrul apărării, Nicolae Ciucă, şi cu şeful Statului Major, general-locotenent Daniel Petrescu, conform aceluiaşi comunicat.

Anterior, şeful Pentagonului, Mark Esper, anunţase că 5.000 dintre cei 11.900 de soldaţi care vor fi retraşi din Germania vor fi relocaţi în alte baze militare din Europa, unde vor avea misiuni prin rotaţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.