Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă | Suspiciuni de trădare: Zelenski explică de ce i-a demis pe șeful SBU și pe procurorul general al Ucrainei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a emis trei decrete de demitere a șefului serviciului de securitate de stat, de demitere a procurorului general al Ucrainei și de numire a unui procuror general interimar, potrivit site-ului Administrației Prezidențiale.

Ulterior, Zelenski a explicat într-un mesaj video de ce a procedat în acest fel, referindu-se la suspiciuni de trădare în cele două instituții „decapitate”.

„Am decis să îi demit pe procurorul general și pe șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei.

Până în prezent, au fost înregistrate 651 de proceduri penale privind activitățile de înaltă trădare și de colaborare ale angajaților procuraturii, ale organelor de cercetare preliminară și ale altor agenții de aplicare a legii. În 198 de proceduri penale, persoanele în cauză au fost notificate cu privire la suspiciune.

În special, peste 60 de angajați ai procuraturii și ai instanțelor de judecată au rămas pe teritoriul ocupat și lucrează împotriva statului nostru.

O astfel de serie de infracțiuni împotriva bazelor securității naționale a statului și legăturile care au fost înregistrate între angajații agențiilor de aplicare a legii din Ucraina și serviciile speciale ale Rusiei ridică întrebări foarte serioase pentru liderii relevanți. Fiecare dintre aceste întrebări va primi un răspuns adecvat”, a precizat Zelenski.

Legături suspecte ale șefului SBU

Bakanov, șeful SBU, a fost suspendat de Zelensky în temeiul articolului 47 din Carta disciplinară a Forțelor Armate ale Ucrainei. Acesta prevede neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a îndatoririlor oficiale care au provocat victime umane, alte consecințe grave sau au creat o amenințare de apariție a unor astfel de consecințe.

Potrivit Strana.ua, Oleg Kulinich, fostul șef al SBU din Crimeea, care a fost reținut la 16 iulie, era un apropiat al lui Bakanov și era asistentul acestuia în momentul arestării. Potrivit surselor portalului, Bakanov nu era la curent cu pregătirea operațiunii de reținere a lui Kulinici, la acțiunile operative participând șeful adjunct al SBU, Vasili Malyuk.

Potrivit unor surse din Ukrainska Pravda și RBC Ucraina, fostul șef al SBU din Crimeea este suspectat de trădare (articolul 111 din Codul penal al Ucrainei, acesta poate fi condamnat la 15 ani de închisoare). El a condus departamentul regional al serviciilor speciale din octombrie 2020, la 2 martie anul acesta, Zelensky l-a concediat.

Ivan Bakanov este prietenul lui Zelenski de demult. Acesta i-a condus în recut compania de divertisment și apoi campania prezidențială.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.