Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă - Un ciclon devastator va ajunge în România: Pot apărea tornade / Avertismentul meteorologilor

DC News
Ciclon

Un ciclon extrem de distructiv, care a provocat daune semnificative în Slovenia, se îndreaptă acum către România. Specialiștii în meteorologie previzionează că vor avea loc furtuni puternice, însoțite de o scădere a temperaturilor de până la 15 grade Celsius.

Cu toate acestea, această perioadă de răcoare nu va dura mult, deoarece spre sfârșitul săptămânii un nou val de căldură extremă se abate asupra României, conform Adevărul.

Există chiar și posibilitatea apariției tornadelor, însă aceste evenimente nu pot fi anticipațe în avans, ci doar în momentul emiterii avertizărilor imediate, cunoscute sub denumirea de "nowcasting".

”În continuare suntem sub influența unui transport de aer mai rece, un transport de aer nu doar la suprafață, ci și în atmosfera medie, astfel încât în următoarele zile, în majoritatea zonelor din țară vom avea temperaturi mai răcoroase decât cele cu care am fost obișnuiți până acum. Avem toată gama de fenomene care însoțesc instabilități puternice. Este o situație în care România este la contactul a două mase de aer cu temperaturi opuse. Avem influența unui câmp de presiune joasă care aduce aer foarte rece din spre nord-vestul Europei. Practic, masa de aer rece deja a intrat în România și la contactul ei cu masa caldă avem aceste instabilități foarte puternice. Avem încă zone cu deficit de apă în sol, unde vom avea secetă, dar și zone unde oamenii se vor confrunta cu inundații, a explicat Roxana Bojariu, climatolog în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), la Antena 3 CNN.

În ziua de marți, 8 iulie, conform datelor furnizate de ANM, vremea se va caracteriza prin răcoare în cea mai mare parte a regiunilor. Valorile termice vor fi semnificativ mai reduse decât ar fi de așteptat în prima decadă a lunii august, în special în zonele vestice, nordice și centrale. Astfel, temperaturile maxime vor înregistra în general valori cuprinse între 20 și 26 de grade Celsius, în timp ce temperaturile minime vor oscila între 6 și 16 grade Celsius, cu o ușoară creștere pe litoral.

Cum o să fie vremea în Capitală

"Pe parcursul zilei, vor fi înnorări mai persistente și va ploua local în jumătatea de nord-est a țării și la munte (cu precădere în zona Carpaților Orientali și estul Carpaților Meridionali), unde se pot acumula izolat peste 15-20 l/mp și vor fi posibile descărcări electrice. În restul teritoriului, cerul va fi temporar noros, iar ploi slabe se vor semnala pe spații mici. Noaptea, cerul va deveni variabil și pe arii restrânse se va forma ceață. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări pe litoral și pe alocuri pe crestele montane și în extremitatea de sud-vest a țării", anunță meteorologii.

În București, se așteaptă o nouă răcire a vremii, iar temperatura maximă va atinge aproximativ 26 de grade Celsius, în timp ce temperatura minimă va oscila între 14 și 16 grade Celsius. Cerul va prezenta înnorări pe parcursul zilei, mai ales în primele ore, când se vor înregistra ploi ușoare și temporare. Ulterior, cerul va deveni variabil. Vântul va sufla slab până la moderat, cu unele intensificări trecătoare.

În ziua de miercuri, 9 august, temperaturile vor cunoaște o creștere în întreaga țară, cu excepția regiunilor intracarpatice și a zonelor montane unde se va menține o răcoare mai accentuată dimineața și noaptea. Cerul va fi variabil, cu întreruperi temporare de înnorări în regiunile montane, vest și nord, unde pot apărea izolat averse scurte. Vântul va prezenta intensitate redusă până la moderată, cu o ușoară creștere în zonele montane înalte și în sud-est. Temperaturile maxime vor oscila între 21 și 30 de grade Celsius, iar cele minime se vor situa între 10 și 20 de grade Celsius, cu valori mai scăzute în depresiuni. În timpul dimineții și al nopții, se va forma ceață izolat.

În București, cerul va avea o aspect variabil, iar vântul va sufla cu intensitate slabă până la moderată. Temperatura maximă se va ridica la 28 de grade Celsius, în creștere față de ziua anterioară, în timp ce temperatura minimă se va încadra între 12 și 15 grade Celsius.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.