Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ Vaccinurile pentru bebeluşi se lasă aşteptate: Micuţii, în pericol

jurnalul.ro
Florian-Dorel Bodog

Criza vaccinurilor continuă. Trei seruri din schema naţională lipsesc din cabinetele medicilor de familie de mai bine de jumătate de an. Asta deşi ministrul Sănătăţii a promis, la începutul anului, că până în martie dozele vor fi disponibile.

Rosita Gherghina are un copil de patru luni şi aşteaptă de câteva săptămâni vaccinul hexavalent. În cele din urmă l-a cumpărat. „A zis că nu, s-ar putea să nu vă sun prea curând, s-ar putea să mai întarzie câteva luni, dar dacă îl găsiţi undeva, noi îl putem face. L-am cumpărat, dar nu mi se pare normal ca un vaccin naţional să nu fie gratuit!”, spune Gherghina, conform Digi 24.

Mii de bebeluşi sunt în aceeaşi situaţie. Serul hexavalent însă nu este singurul care lipseşte din cabinetele medicilor din România. Nici tetravalentul şi nici cel împotriva hepatitei B nu sunt de găsit de 6 luni. „Sunt siderată de incompetenţa statului român de a asigura un plan mininaml de imunizare al celor mai vulnerabili cetăţeni ai săi. Unii oameni pur şi simplu plâng, s-au informat şi au înţeles ce boli grave pot să fie”, spune Ana Măiţă, presedintele Asociaţiei Mame pentru Mame.

Situaţia persită deşi ministrul Sănătăţii promitea că în luna martie vom avea deja cel puţin unul dintre vaccinurile care lipsesc. „După cum ştiţi am avut mari probleme cu contractarea vaccinului hexavalent. În momemntul de faţă contractul este semnat. La sfârşitul lunii martie, începutul lunii aprilie vaccinul va fi la medicii de familie.”, anunţă ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.

Acum ministrul a revenit cu un nou termen. Pe pagina sa de Facebook spune că în aprilie medicii vor primi serurile care lipsesc, mai puţin cel contra hepatitei B. Doctorii atrag atenţia că toate aceste întârzieri pun în pericol sănătatea celor mici. Vaccinul antipneumococic lipseşte. Deşi a fost inclus de ceva vreme în schema naţională, deocamdată nu a fost cumpărat de statul român.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.