Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alexandru Pânişoară (PER): Pact verde pentru alocarea a 15% din Bugetul Capitalei pentru mediu

Facebook/ Alexandru Pânișoară
Alexandru Panisoara

În contextul sărbătoririi Zilei Pământului (22 aprilie), urbanistul Alexandru Pânişoară, candidatul Partidului Ecologist Român (PER), le propune celorlalţi competitori electorali care îşi doresc funcţia de Primar General semnarea unui pact verde prin care să-şi asume alocarea a minimum 15% din Bugetul Capitalei pentru mediu. În opinia lui Pânişoară, problemele de mediu sunt tratate bombastic în campaniile electorale, dar nu se asigură niciodată finanţarea corectă, în ciuda faptului că Bucureştiul a devenit un oraş extrem de poluat şi nesănătos pentru cetăţeni.

Calitatea vieţii bucureştenilor se poate îmbunătăţi considerabil dacă realizăm noi spaţii verzi de calitate, dacă le întreţinem corespunzător pe cele pe care le avem, dacă luptăm activ împotriva poluării, dacă serviciile de salubritate sunt adaptate pentru protejarea naturii sau dacă încurajăm mijloacele de transport alternative. Pentru asta, propunerea pe care le-o adresez contracandidaţilor mei, Nicuşor Dan, Cătălin Cîrstoiu şi Cristian Popescu Piedone, este semnarea unui pact verde prin care să se aloce minimum 15% din bugetul Capitalei pentru mediu. Nimeni nu este absurd: o astfel de schimbare nu se poate produce peste noapte. În egală măsură, putem stabili un calendar clar ca, până în 2030, să ajungem la aceste cifre. În această direcţie se îndreaptă toate capitalele europene. Semnarea unui astfel de pact verde ar fi susţinută de bucureşteni, cărora le putem da şansa de a-şi recăpăta oraşul”, a declarat urbanistul Alexandru Pânişoară.

Acestui buget alocat problemelor de mediu îi pot fi subsumate investiţii în infrastructură pentru mutarea unor artere în subteran, dezvoltarea de sisteme de energie verde pentru clădirile aparţinând unor instituţii publice sau înnoirea cu vehicule electrice a parcului auto al operatorului de transport public din Bucureşti.

Este important ca bucureştenii să înţeleagă că această alocare de resurse financiare nu presupune doar plantarea mai multor panseluţe, ci poate să însemne inclusiv proiecte de infrastructură majore. Spre exemplu, cu aceste fonduri, putem să începem să discutăm despre implementarea unor modele occidentale prin care traficul să fie mutat pe cât posibil în subteran şi străzile actuale să fie transformate în parcuri sau zone pietonale cu spaţii verzi de calitate. Râul Dâmboviţa poate fi transformat în canal navigabil. Se poate purcede la resistematizarea căilor ferate din zona Gării de Nord și a triajului aferent în sensul introducerii acestora în subteran și transformarea terenului eliberat de acestea în parc. Putem Restaurarea restaura monumentului istoric Gara de Nord și  transformarea acestuia în centru cultural și comercial. Putem reduce costurile cu energia ale clădirilor publice sau putem achiziţiona alte autobuze electrice. Putem cumpăra pompe de căldură care să completeze punctele termice de proximitate. Pentru toate acestea, trebuie să găsim banii şi să existe consens politico – administrativ pentru a merge în această direcţie”, a concluzionat urbanistul Pânişoară, candidatul Partidului Ecologist Român pentru Primăria Generală a Capitalei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.