Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alexandru Rafila anunță că 67 de spitale din subordinea Ministerului Sănătăţii vor intra în reabilitare

dpa-news.de
medic spital doctor

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat luni la TVR Info că spitalele din subordinea Ministerului Sănătăţii au fost inventariate pentru a intra într-un program de reabilitare, potrivit News.ro.

”Sunt foarte multe spitale publice. Eu a mers foarte mult în ţară, am fost în cel puţin 20-30 de spitale din ţară şi sunt foarte multe locuri unde condiţiile din spitalele publice sunt foarte bune, sunt perfect comparabile cu cele de la spitale privat. Pot să vă dau foarte multe exemple în acest sens şi n-aş vrea să spunem că în România nu s-a întâmplat nimic. Pe de altă parte, având în vedere că în România sunt vreo 400 de spitale publice, o parte dintre ele, mai ales spitalele mici, care sunt în localităţi unde şi lipsa de personal medical este evidentă, unele dintre spitale mici, dar şi spitale aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, nu au fost reabilitate şi pentru prima dată după 30 de ani noi am făcut deja un inventar al celor 67 de spitale aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii. Să vedem ce investiţii au fost făcute, unde e nevoie în primă instanţă, de investiţii şi avem prevăzut să începem încă din cursul anului 2023 acest program de reabilitare etapizată a spitalelor aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii. Au făcut mult mai mult autorităţile locale decât a făcut Ministerul Sănătăţii în ultimii 30 de ani în ceea ce priveşte instituţiile din subordine şi cred că e timpul să trecem şi la reabilitarea lor, mai ales că aceste instituţii sunt instituţii de excelenţă, cu un personal extraordinar medical”, a declarat Rafila.

Ministrul Sănătăţii a precizat că la Institutul Clinic Fundeni din Capitală este nevoie de o clădire nouă.

”Am fost la zilele Institutului Clinic Fundeni şi Institutul Clinic Fundeni e cea mai bună dovadă că e nevoie de o clădire nouă. Sper ca în anii următori, dar nu peste foarte mult timp să putem face şi un nou Institut Fundeni sau alte institute care sunt prestigioase din punct de vedere al activităţii medicale, încât pacienţii să beneficieze şi de condiţii de şedere corespunzătoare şi în spitalele publice mari, care sunt subordinea Ministerului Sănătăţii”, a mai spus Rafila.

În privinţa construirii de noi spitale, ministrul a precizat că aşteaptă să se încheie apelul pe PNRR.

”În ceea ce priveşte spitalele care noi, care urmează să fie reabilitate complet sau construite corpuri de clădire sau chiar spitale întregi prin PNRR, acolo aşteptăm să se încheie apelul. Lista preformată pe care am avut-o la dispoziţie şi am găsit-o la minister era de 49 de obiective. Din păcate, ele din teritoriu nu au fost echilibrate, pentru că sunt 22 de judeţe care nu au nici măcar un singur obiectiv inclus pe această listă. În schimb, sunt alte judeţe cu 3 sau chiar cu 4 obiective. Scopul oricărui program de dezvoltare a infrastructurii trebuie să fie de reducere a decalajelor, nu de accentuare a decalajelor în ceea ce priveşte accesul la servicii medicale. Asta am găsit, asta e situaţia, o să alegem. Conform PNRR, trebuie să alegem pe baza unor criterii. Criteriile au fost elaborate de Ministerul Sănătăţii. Da, au fost adoptate şi promovate ca şi hotărâri de guvern. În mod evident, pe baza acestor criterii se va face evaluarea obiectivelor, încât să avem minim 25 care trebuie să se încadreze în acest buget de 1,7 miliarde de euro care este disponibil pentru spitale”, a precizat Alexandru Rafila.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.