Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alexandru Rafila: În timpul stării de urgență, rețelele compensate ar putea fi eliberate pentru o perioadă mai lungă de 30 de zile

Monitorul de Cluj
concediu medical

Președintele Societății Române de Microbiologie (SRM), Alexandru Rafila, a spus, luni seara, la Marius Tucă Show, că în această perioadă, eliberarea rețetelor compensate s-ar putea face pentru o perioadă mai lungă decât 30 de zile, pentru ca oamenii să nu mai fie nevoiți să meargă la medic, potrivit Mediafax.

Vezi si: Se potolește epidemia în Italia? Datele din Lombardia, cea mai afectată regiune, arată încetinirea contagiunii cu COVID-19 .

„Este o recomandare în acest sens și sunt convins că vor rezulta o serie de acte normative, dacă acest decret privind starea de urgență va fi aprobat în această formă, vor rezulta o serie de acte normative care să permită acest lucru pe care ei îl solicită”, a spus Rafila, la Marius Tucă Show.

Microbiologul mai spune că este recomandată consultația telefonică sau pe internet, pentru a se evita deplasarea persoanelor vârstnice la cabinetul medicului de familie.

„Există și un ghid de conduită, recomandat de medicii de familie prinvid modul de solicitare a serviciilor de medicină de familie. Aceste rețete se pot elibera și se poate face o excepție pentru un interval mai lung de 30 de zile”, a mai spus Rafila.

Vezi si: Interzicerea circulației mașinilor și persoanelor în anumite zone și ore: Lista măsurilor SEVERE care pot fi luate în starea de urgență

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat, luni seară, o serie de modificări referitoare la acordarea serviciilor medicale şi tratamentelor pe perioada stării de urgenţă.

Potrivit CNAS, pe perioada stării de urgenţă, vor fi aplicate o serie de modificări ale prevederilor legale referitoare la modul de acordare şi decontare a serviciilor medicale şi farmaceutice.

Astfel:

a) serviciile medicale pentru tratarea cazurilor COVID-19 şi complicaţiile acestora se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României şi se suportă din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS);

b) serviciile medicale şi medicamentele pot fi acordate şi validate şi fără semnarea cu cardul naţional de asigurări sociale de sănătate şi fără termen de raportare în 3 zile lucrătoare de la data acordării serviciilor;

c) decontarea pentru unităţile sanitare cu paturi aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate a sumelor contractate şi decontate din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate sau din bugetul Ministerului Sănătăţii, indiferent de numărul de cazuri realizate sau după caz la nivelul activităţii efectiv realizate, în condiţiile în care aceasta depăşeşte nivelul contractat;

d) decontarea serviciilor medicale în unităţile sanitare din asistenţa medicală primară şi ambulatoriul de specialitate clinică la nivelul activităţii efectiv realizate, cu maximum 8 consultaţii/oră;

e) prescrierea de medicamente de către medicii de familie, inclusiv a medicamentelor restricţionate din Lista de medicamente, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 720/2008, pentru pacienţii cronici.

De asemenea, CNAS are în vedere ca în perioada imediat următoare să aplice o serie de măsuri care să faciliteze accesul bolnavilor la tratamente.

Astfel, pentru pacienţii cu boli cronice cu tratament stabilizat, medicii de familie vor putea elibera prescripţie medicală fără a mai fi necesară o nouă reevaluare la medicul specialist în această perioadă.

”Pentru pacienţii cu boli cronice aflaţi în tratament cu medicamente care în mod normal sunt prescrise de către medicii specialişti, inclusiv pentru medicamentele ce fac obiectul contractelor cost-volum şi cost-volum-rezultat ce se eliberează prin farmaciile cu circuit deschis, în baza documentelor medicale (bilet de ieşire din spital, scrisoare medicală) şi/sau a confirmării înregistrării formularului specific de prescriere, în această perioadă medicul de familie va putea emite prescripţie cu aceste medicamente”, a transmis CNAS.

Potrivit sursei citate, se vor suspenda temporar limitările de prescriere prevăzute în HG 720/2008 şi în protocoalele terapeutice.

Excepţie fac medicamentele utilizate în cadrul Programelor Naţionale de Sănătate (PNS) curative, care se eliberează exclusiv prin farmaciile cu circuit închis ale unităţilor sanitare cu paturi.

Pentru pacienţii care necesită deplasarea în unităţile sanitare pentru continuarea tratamentelor în cadrul PNS curative mai sus menţionate, măsurile instituite în unităţile sanitare asigură circuite speciale pentru aceştia, cu interacţiune limitată cu alte persoane – personal medical sau pacienţi.

Medicamentele ce fac obiectul limitărilor de prescriere prevăzute în protocoalele terapeutice pot fi consultate în dinamică pe site-ul CNAS, în secţiunea „Informaţii pentru furnizori – medicamente - protocoale terapeutice”.

”În mod particular, informăm pacienţii cu afecţiuni oncologice, cu amiotrofie musculară spinală sau cu alte boli rare care au început tratamentul specific că trebuie făcute toate eforturile pentru continuarea tratamentului, deoarece întreruperea terapiei anulează efectele terapeutice obţinute până în prezent, cu implicaţii asupra stării de sănătate a pacientului”, a mai transmis CNAS.

Preşedintele Klaus Iohannis a decretat starea de urgenţă pentru 30 de zile.

Vezi si: Ministrul Cîţu anunţă măsuri pentru firme: ANAF opreşte controalele, nu se mai pun popriri şi sechestre, se rambursează TVA .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.