Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alexandru Rafila: Planul Naţional de Combatere a Cancerului nu se poate realiza decât cu specialiştii din oncologie -Am asigurat servicii medicale paraclinice

gov.ro
rafila

Alexandru Rafila a declarat, marţi, în plenul Senatului, că Planul National de combatere a cancerului nu se poate realiza decât cu specialiştii din oncologiea, el precizând că prin Ordonanţa adoptată anul acesta, ministerul a asigurat servicii medicale paraclinice în ambulatoriu, servicii de paliaţie şi îngrijiri conexe respectiv consiliere psihologică, dezvoltarea pachetelor de servicii de spitalizare de zi, potrivit news.ro.

Ministrul Sănătăţii a declarat despre Planul National de combatere a cancerului nu se poate realiza decât cu specialiştii din oncologie şi din toate domeniile conexe acestei domeniu.

”Oncologia este în momentul de faţă o specialitate dar care lucrează şi cu fizicieni, lucrează şi cu alte categorii de personal şi ne preocupăm foarte clar de realizarea acestui plan”, a afirmat ministrul.

El a spus că ceea ce au făcut ca şi norme la acest plan a fost că l-au operaţionalizat şi au oferit acces la servicii şi la medicamente pacienţilor.

”În primul rând a apărut o Ordonanţă în 2023 care a făcut operaţional Planul Naţional de combatere a cancerului şi am asigurat servicii medicale paraclinice în ambulatoriu, servicii de paliaţie şi îngrijiri conexe respectiv consiliere psihologică, dezvoltarea pachetelor de servicii de spitalizare de zi. De asemenea, s-au făcut lucruri concrete, implementarea unui nou subprogram de testare genetică care duce la posibilitatea realizării medicinii personalizate, extinderea serviciilor pentru diagnosticul iniţial şi de certitudine a diverselor patologii din zona hematooncologiei şi extinderea serviciilor de radioterapie, s-a înfiinţat Registrul Naţional de cancer, o chestiune care se aşteaptă de 30 de ani ca să putem să identificăm unde avem probleme şi să facem politici de sănătate corecte. De asemenea au fost incluse medicamente noi oncologice prin hotărâre a Guvernului României”, a spus Rafila.

El a precizat că vaccinul HPV, care previne cancerul de col uterin în proporţie de sută la sută este în momentul de faţă disponibil pentru fete cât şi pentru băieţi până la vârsta de 18 ani şi pentru femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani compensat cu 50 %.

”De asemenea au fost realizate o serie întreagă de ordine de ministru care fac posibilă implementarea acestui Plan, mai mult în perioada imediat următoare avem rezolvată problema planului de acţiune pentru definirea şi organizarea reţelei de centre integrate de diagnostic şi tratament oncologic, iar setul de recomandări pentru diagnosticul fiecărui tip de cancer, aprobarea traseului pacientului oncologic şi de asemenea ordinul privind aprobarea planurilor de screening pentru cancer , mă refer la patru tipuri de cancer importante, cancerul de col uterin, cancerul de sân şi de asemenea pentru cancerul colorectal şi cancerul de prostată”, a mai afirmat Rafila.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.