Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alexandru Rafila spulberă speranțele celor care așteaptă vaccinul anti-Covid-19: 'O să fie dificilă distribuția chiar și pentru țări dezvoltate, precum SUA'

www.viva.ro
Alexandru Rafila

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, susține că omenirea se va confrunta cu o mare problemă, chiar și după apariția vaccinului anti-Covid-19. Este vorba de distribuția la nivel global, astfel încât vaccinul să ajungă la toate țările.

„Dar mai avem cale lungă. 10% din populația globului este puțin. Ca să putem opri transmiterea avem nevoie de cel puțin 70 - 75 la sută din populație care să fi trecut prin boală și atunci soluția pe care toată lumea o așteaptă este apariția unui vaccin care să înlocuiască boala, ca să spun așa.

Este legată de accesul echitabil la vaccin. Dar, dincolo de acces, distribuția și organizarea vaccinării pentru un număr așa de mare de persoane într-un timp scurt este o mare provocare chiar pentru țări dezvoltate, cum ar fi SUA, care își pun problema implicării chiar și a Armatei în rezolvarea acestei probleme”, a spus Rafila la Digi24.

În privința lipsei de organizări pentru administrarea vaccinului, Rafila a declarat că există riscul să avem vaccin și să nu îl putem administra pentru că „vaccinările acestea noi necesită condiții speciale de transport și de conservare la temperatură extrem de scăzută, iar acest lucru implică și organizarea unor centre de vaccinare, implică o foarte bună planificare a resurse umane și a celor care urmează să fie vaccinați, mai ales că e aproape sigur că nu se va administra o singură doză de vaccin, ci cel puțin două la un anumit interval de timp”, în așa fel încât imunitatea să fie de calitate.

Limitarea unor activități

„Opinia mea este că acest lucru nu ar trebui să fie generalizat în acest moment pentru că ar bloca nejustificat activitățile și trebuie să vedem exact care este principala sursă a acestei transmiteri comunitare, pentru că doar să iei niște măsuri fără să ai cât de cât o certitudine că acele acele activități sunt generatoare de cazuri nu știu dacă este cea mai bună idee. Mă aștept ca în perioada următoare de iarnă să fie o creștere a numărului de cazuri. Mesajul meu pentru oameni e să fie precauți și să fie atenți”, a declarat Alexandru Rafila.

Mitul locurilor din spitale

"Absolut, e îngrijorătoare, deci asta e o poveste că sunt locuri în spitale. În zone precum Bucureşti, unde e foarte mare aglomeraţie, sunt multe cazuri într-o zi, număraţi 500 de persoane care ar trebui să se interneze într-o zi, chiar dacă pentru o simplă verificare care durează 24 de ore. Şi a doua zi încă 500 de persoane, şi a treia zi încă 500 de persoane...lucrul ăsta este pentru oricine de înţeles că nu există o astfel de capacitate", a afirmat Alexandru Rafila

Pelerinajul din Iași

Rafila a comentat și controversele privind pelerinajul de la Iași. El spune că oamenii trebuie informați cu privire la riscurile la care se supun dacă merg în grupuri organizate pe distanțe lungi.

„Hai să facem un mic film educativ dacă un număr mare de persoane participă la un asemenea eveniment. Să nu uităm că cei care călătoresc cu autocare există un risc, cu 40 de călători în autobuz, deci există un risc”, a conchis Alexandru Rafila.

Numărul total al cazurilor de COVID-19 a ajuns la 137.491 luni, după ce Grupul de Comunicare Strategică a anunţat că 1.591 de persoane au fost diagnosticate în ultimele 24 de ore, când au fost făcute 6.537 de teste. 48 de persoane au decedat, numărul total fiind 5.048. La ATI sunt internaţi 592 de pacienţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.