Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alexandru Tănase: După decizia CEC, lumea va merge să voteze împotriva PSRM

www.adevarul.ro
Alexandru Tănase

Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, afirmă că refuzul Comisiei Electorale Centrale de a majora numărul secțiilor de votare pentru diaspora nu l-a surprins deloc și se încadrează perfect în logica acțiunilor PSRM, care a devenit în ultimul timp un veritabil campion la „călcatul pe greblă”.

„Este evident ca din moment ce s-au găsit bani pentru 139 secții, s-ar fi putut găsi bani și pentru 190. La fel de evident este ca diferența de secții va influența rezultatul final, doar ca în alt mod decât se așteaptă socialiștii, transmite Știri.md cu referire la Deschide.md.

În alegeri parlamentare, pe timp de vară și in pandemie, e destul de greu sa mobilizezi moldovenii din diferite colțuri ale lumii să iasă la votare.

Decizia CEC, va avea cam același efect mobilizator cum l-a avut etichetarea moldovenilor din afara țării ca “electoratului paralel”. Chiar și cei care sunt mai puțin interesați de politica, vor găsi banii și timpul necesar pentru a se deplasa la secțiile de votate doar pentru a vota împotriva PSRM.

În alta ordine de idei, în cazul în care cei care promit azi ca vor lua majoritatea la viitoarele alegeri, vor avea un rezultat sub așteptări, aceasta va fi justificarea perfectă a eșecului”, a declarat Alexandru Tănase, potrivit Timpul.md

Comisia Electorală Centrală a adoptat ieri decizia privind numărul secțiilor de votare pentru diasporă. Astfel, în afara hotarelor R. Moldova, pentru alegerile anticipate din 11 iulie vor fi deschise doar 139 secții de votare. Asupra numărului 139 a insistat secretarul general al CEC-ului, fostul socialist Maxim Lebedinschi, chiar dacă Ministerul Afacerilor Interne și Integrării Europene a cerut 190 de secții de votare.

Deși proiectul inițial presupunea deschiderea a 162 secții de votare, propunerea nu a fost agreată, Lebedinschi argumentând că trebuie păstrat numărul de 139 de secții de votare așa cum a fost la alegerile prezidențiale. Lebedinschi a insistat pe această cifră chiar dacă colegii săi i-au reamintit că la alegerile prezidențiale mulți cetățeni din diasporă nu au reușit să-și exercite dreptul la vot din cauza numărului mare de alegători și din motiv că la multe secții au fost epuizate buletinele de vot.

În schimb, Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis în cadrul ședinței de astăzi organizarea a 44 secții de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană, ceea ce reprezintă cu două unități mai mult decât la alegerile prezidențiale din 2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.