Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alfred Laurențiu, senator PSD: Oare există soluții reale pentru facturi mai mici la gaze și curent electric?

facebook
alfred laurentiu mihai

Câteva soluții s-ar afla pe masa Guvernului după ce românii s-au trezit cu facturi duble sau triple la curentul electric sau la gaze, susține senatorul PSD Alfred Laurențiu.

Una dintre variantele luate în discuție este compensarea cu 50% la facturile de gaz sau înghețarea prețului la nivelul din decembrie 2020 (propunere făcută și de sindicate). Dar se aşteaptă un răspuns de la Ministerul Finanţelor cu privire la cât poate suporta bugetul de stat.

O alta soluție ar fi reducerea TVA la 5% pentru energia electrică furnizată consumatorilor casnici, cu un consum lunar de până-n 300 de kwh și compensarea certificatului verde și a cogenerării. Însă, aplicarea acestor măsuri trebuie să fie cât mai rapidă.

PSD pledează însă, pentru completarea de urgentă a măsurilor anunțate de guvern, începând cu 1 februarie, nu din aprilie. Populația și economia au nevoie ACUM de soluții și de sprijin real, fără birocrație, pentru achitarea facturilor ACTUALE și a celor care vor urma.

De asemenea, NEAPĂRAT trebuie introduse sancțiuni severe pentru furnizorii care refuză să aplice legea plafonării și compensării.

Iar acestor soluții urgente, care sunt pe termen scurt, trebuie să li se adauge soluțiile pe termen lung, ce vor rezolva cauzele acestei crize. Criză ce afectează nu numai populația și economia ci chiar siguranța națională.

Din această cauză e nevoie de convocarea CSAT.

Este inadmisibil ca școli, spitale, instituții de stat, să fie incapabile să-și achite facturile, este inadmisibil ca mii de firme mici dar și companii cu mii de angajați să fie în prag de faliment din cauza prețurilor uriașe ale electricității sau gazelor.

Din acest punct de vedere, sustin inițiativa Asociaţiei Pro Consumatori ce solicită premierului Ciucă să adopte prin ordonanţă de urgenţă măsuri economice esențiale, precum eliminarea TVA la energie electrică, gaze, lemne de foc, peleţi şi carburanţi pentru perioada 1 februarie 2022- 30 iunie 2022 şi eliminarea taxei de cogenerare, taxei pe certificatele verzi, accizelor şi a altor taxe incluse în preţul energiei electrice, gazelor, lemnelor de foc, peleţilor şi carburanţilor pentru perioada 1 februarie 2022- 30 iunie 2022.

Asociaţia Pro Consumatori (APC) solicită de asemenea premierului Nicolae Ciucă să-l demită pe Virgil Popescu, ministrul Energiei, și pentru motivul că acesta a îndemnat populaţia să nu plătească facturile la energie electrică iar astfel de declaraţii populiste creează haos social.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.