Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Algeria solicită Franţei să recunoască crimele din timpul dominaţiei coloniale

algeria, franta

Preşedintele algerian, Abdelaziz Bouteflika, a făcut apel marţi la Franţa să recunoască crimele comise în timpul dominaţiei sale coloniale în Algeria, relatează agenţia Xinhua, potrivit agerpres.

Apelul preşedintelui Bouteflika a fost lansat în ajunul Zilei Independenţei în Algeria, 5 iulie, ce marchează sfârşitul perioade coloniale franceze din 1830-1962.

Proteste MASIVE la Hamburg. Poliţia a folosit tunuri de apă şi gaze lacrimogene - VIDEO

''Algeria şi Franţa au început să construiască un parteneriat excepţional, care ar trebui să fie în folosul reciproc prin recunoaşterea adevărurilor istoriei'', a declarat Bouteflika în mesajul său cu ocazia împlinirii a 55 de ani de la declararea independenţei Algeriei faţă de Franţa.

''Poporul meu încă cere ca suferinţele sale din timpul erei coloniale să fie recunoscute de către Franţa'', a afirmat preşedintele algerian, adăugând: ''Salvgardarea memoriei naţionale este destinată, de asemenea, generaţiilor noastre în devenire, deoarece aceasta va reprezenta întotdeauna o sursă preţioasă de patriotism şi un motiv de mândrie naţională continuă''.

''Amintindu-ne de trecutul nostru tragic din cauza invaziei franceze, ne facem acum datoria de a ne aminti de strămoşii noştri, dintre care milioane au căzut în lupta de rezistenţă, alte sute de mii au fost închişi sau deportaţi, în timp ce alte câteva milioane au fost deposedaţi de pământul şi de averile lor'', se afirmă în mesajul preşedintelui algerian.

Reacţia Moscovei după ce Serbia a anunţat că îi întoarce spatele

Celebrarea Zilei Independenţei înseamnă şi ''datoria de a ne aminti de cei un milion şi jumătate de fii ai noştri care şi-au sacrificat viaţa pentru recâştigarea independenţei şi a suveranităţii naţionale'', conchide mesajul.

Xinhua comentează că Algeria aşteaptă încă o recunoaştere clară de către Paris a ''crimelor coloniale'' comise în Algeria în perioada 1830-1962.

Fostul preşedinte francez Francois Hollande a recunoscut - în cursul primei sale vizite oficiale la Alger în decembrie 2013 - că ''sistemul colonial a fost profund nedrept''.

Această declaraţie a fost considerată de către Algeria drept o dorinţă a Franţei de ameliorare a relaţiilor bilaterale, dar, de atunci, nu s-au înregistrat alte progrese în vederea soluţionării problemei în ce priveşte trecutul dureros şi perioada cu suişuri şi coborâşuri din relaţiile dintre Alger şi Paris după declararea independenţei de către Algeria.

Odată cu venirea la putere în Franţa a preşedintelui Emmanuel Macron, algerienii speră că el va recunoaşte în mod deschis crimele din era colonială, având în vedere faptul că şeful statului francez urmează să facă o vizită în Algeria în următoarele zile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.