Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alianța care schimbă jocurile în Orientul Mijlociu: rebelii Houthi ar fi încheiat un acord cu Rusia și China

usatoday.com
marea rosie yemen

Rebelii Houthi din Yemen le-au transmis Chinei și Rusiei că navele lor pot naviga prin Marea Roșie și Golful Aden fără a fi atacate, relatează Bloomberg News.

În schimb, este probabil ca Rusia și China să ofere un fel de sprijin politic pentru Houthi, potențial în fața Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite – deși detaliile acestui sprijin nu sunt clare, a notat Bloomberg.

Houthi au semnalat deja că nu vizează navele chineze sau rusești, dar Bloomberg scrie că Rusia și China ar fi căutat o înțelegere mai concretă, după ce huthii ar fi identificat greșit navele pe care le-au vizat.

  • Asta include atacul din 6 martie asupra navei „True Confidence”, care a produs primele victime în campania Houthis, ucigând trei membri ai echipajului. Un purtător de cuvânt al Houthi a susținut că nava era americană, dar proprietarii navei au negat orice legătură cu vreo entitate americană. iar nava a fost vândută luna trecută de o companie americană unei companii înregistrate în Liberia.
  • Într-un alt incident, rachetele Houthi au explodat în apropierea unei nave încărcate cu petrol rusesc, la doar câteva zile după ce Houthii au semnalat că navele rusești pot trece în siguranță.

Context

Rebelii (susținuți de Iran) au început să atace nave în Golful Aden și Marea Roșie în noiembrie anul trecut, o campanie care, spun ei, este menită să semnaleze solidaritatea cu palestinienii din Gaza, pe fondul războiului dintre Israel și Hamas, care a început odată cu atacul din 7 octombrie.

Atacurile Houthi au perturbat transportul mondial, forțând firmele să redirecționeze către călătorii mai lungi și mai costisitoare în jurul Africii de Sud. Costul asigurării unei transport de șapte zile prin Marea Roșie a crescut cu sute de mii de dolari. Dincolo de pagubele economice, atacurile au servit și pentru a stârni temerile că războiul Israel-Hamas s-ar putea răspândi pentru a destabiliza Orientul Mijlociu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.