Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alimente miracol de primăvară

Urzicile, stevia, spanacul, loboda sau leurda au reale puteri terapeutice asupra organismului privat de câteva luni de soare si hrana vie, explica nutritionistul Lygia Alexandrescu.

'Spanacul este o planta din familia amarantaceelor si a fost cultivata pentru prima oara în Asia de sud-vest. Înca din copilarie am fost cu totii admiratori ai lui Popeye Marinarul si ne-am straduit sa mâncam spanac doar ca sa fim la fel de puternici ca el. Si puterea acestui personaj de desen animat venea din cantitatea mare de fier pe care o contine spanacul. Între noi fie vorba, în anii '30 s-a publicat o statistica eronata privind alimentele cele mai bogata în fier. Astfel, pentru spanac s-a raportat o cantitate de fier de 10 ori mai mare decât în realitate. Asta nu îl face mai putin valoros din punct de vedere nutritiv. Spanacul contine fier, calciu, clorofila, beta-caroten (necesar pentru formarea vitaminei A), vitamina C, B6, sodiu si potasiu', sustine nutritionistul.

Sulful pe care-l contine spanacul ajuta la detoxifierea ficatului iar vitamina A ajuta la îmbunatatirea vederii pe timp de noapte, datorita continutului mare de compusi flavonoizi(13), spanacul fiind un aliment anticancerigen. Fiind bogat în calciu, fier, acid folic, vitamina E si K, spanacul este numit de francezi 'matura stomacului'.

'De asemenea el este bogat si-n acid oxalic, care ajuta la absorbtia calciului, prevenind formarea pietrelor la rinichi. Substantele fitochimice si clorofila pe care le contine spanacul au rol anticancerigen, de reglare hormonala si o compozitie apropiata de cea a sângelui uman. Spanacul este, asadar, un tonifiant excelent al întregului organism, însa în mod special pentru sânge, ficat si colecist. Se poate consuma în salate sau ca sote si-n ciorbe de zarzavat', a aratat Lygia Alexandrescu.

Au fost produse extracte din spanac si în urma studiilor clinice asupra acestora s-a constatat ca ele ajuta la inhibarea dezvoltarii celulelor canceroase de la nivelul stomacului si pielii.

Spanacul se poate consuma proaspat sub forma de salata sau fiert, ca sote. Frunzele proaspete se mentin în frigider 7-8 zile iar în congelator - 6 luni.

'Salata verde sau laptuca este o planta care face parte din familia asteraceelor si a fost cultivata cu mii de ani în urma în zona bazinului mediteranean, fiind prezenta si în bucataria antica greaca sau egipteana. Exista mai multe soiuri de salata verde si de multe ori e dificil de ales tipul de salata cel mai bun. Ca si regula generala, cu cât culoarea frunzelor este mai închisa, cu atât salata respectiva este mai bogata în fitoelemente. Din punct de vedere nutritiv, salata verde este apreciata pentru continutul ei caloric foarte redus (90% apa), în plus aduce un aport de acid folic, vitamina C, beta-caroten si potasiu si o substanta fitochimica numita lactucin, care are proprietati sedative', a spus nutritionistul.

Ca si beneficii aduse asupra sanatatii, salata verde ajuta ficatul, reduce riscul de boala cardiaca, cancer si combate insomnia.

Salata verde poate fi consumata proaspata (în cele mai multe cazuri si este cea mai recomandata forma de consum), dar si sub forma de supa de salata verde sau sote preparat la cuptor. În functie de soi, salata verde poate fi mentinuta proaspata în frigider între 5 si 10 zile, timp în care exista riscul sa mai piarda din fitoelemente.

'Stevia este o planta bogata în minerale esentiale sanatatii noastre: calciu, magneziu, fier si potasiu, dar si în vitamine hidrosolubile B si C. Se poate consuma în supa, ciorbe, ca piure sau pur si simplu ca ceai. Leurda este o planta cu frunze verzi, care miroase a usturoi (se mai numeste si usturoiul ursului sau usturoi salbatic pentru ca dupa hibernare ursul consuma multa leurda sa se întremeze) si care se foloseste si intern, si extern. Sub forma de salate sau suc proaspat este indicata în hipertensiune arteriala, ateroscleroza, diaree si constipatie. Se poate folosi însa si extern, local în reumatism, rani, eczeme, prurit etc', a adaugat nutritionistul.

De asemenea, loboda este recunoscuta sub trei forme: rosie, galbena si verde si se poate consuma în salate, soteuri, suc proaspat sau în ciorbe. Bogata în vitaminele E si K, loboda este folosita intern ca adjuvant în tratarea chisturilor ovariene si mamare, în afectiuni dermatologice, în bronsite asmatiforme sau sub forma de cataplasme pentru dureri abdominale.

'Urzicile nu trebuie nici ele uitate, pentru ca sunt un tonifiant general extraordinar. Prin continutul lor bogat în aminoacizi esentiali, vitamine B (acid folic), C, A, E si K, calciu, fier si magneziu si în special clorofila, urzicile pot fi considerate atât aliment, cât si plante medicinale. Astfel, este cunoscuta folosirea urzicilor în afectiuni hematologice (combat anemia), afectiuni respiratorii (deschid caile respiratorii, reduc tusea si reduc si fluidifica mucusul bronho-pulmonar), combat constipatia prin stimularea digestiei, au actiune hipoglicemianta (scad glicemia) si actioneaza pozitiv în afectiunile dermale (eczeme, matreata)', a mai spus Alexandrescu.

Potrivit acesteia, în urma unui program alimentar bazat pe verdeturi de primavara, creste cantitatea de vitamine si minerale consumate, acestea ajutând la întarirea sistemului imunitar, mentinând oasele puternice. De asemenea, aceste verdeturi ajuta digestia si reduc greutatea corporala la normalitate.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.