Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alin Chitu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor: 'Cererea de derogare pentru implementarea generalizată a e-Facturii a fost trimisă încă de anul trecut'

Cererea de derogare pentru implementarea generalizată a e-Facturii a fost trimisă încă de anul trecut, iar generalizarea implementării ar putea avea avea loc în una sau două luni de la aprobarea primită din partea Comisiei Europene, a declarat, miercuri, Alin Chitu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

"Directiva europeană privind facturarea prevede că trebuie să solicităm o derogare pentru implementarea generalizată a e-Facturii. Cererea de derogare a fost trimisă încă de anul trecut. Proiectul de act normativ din Parlament aşa cum a fost ajustat de către colegii noştri parlamentari prevede faptul că vom generaliza implementarea e-Facturii în termen de o lună sau două luni de zile de la primirea derogării din partea Comisiei Europene pentru aplicarea generalizată a e-Facturii. Deci acesta este stadiul. Pe de altă parte, din perspectivă administrativă, vorbim de aceste eforturi de digitalizare care sunt de ambele părţi, atât din partea mediului de afaceri, cât şi din partea autorităţilor publice", a precizat Alin Chitu, la masa rotundă "Incluziune financiară şi digitală: Soluţie pentru IMM-uri", organizată de Asociaţia de Plăţi Electronice din România (APERO) în parteneriat cu Parlamentul României, potrivit Agerpres.ro.

El a spus că autorităţile au ales implementarea "cu bune şi cu rele" a măsurilor e-Factura, SAF-T, iar de anul acesta şi e-Transport, dar aceste lucruri implică nişte dezvoltări şi nişte capacităţi implementate într-un termen foarte scurt de către mediul public. Alin Chitu a menţionat că şi pentru parteneri privaţi este un efort foarte mare în a-şi ajusta sistemele informatice şi a răspunde la solicitările de informaţii pe care le primeşte ANAF.

Totodată, sursa citată a arătat că ministrul Finanţelor a solicitat o analiză a companiilor pe baza bilanţurilor pentru a vedea ce poate face statul astfel încât capitalizarea societăţilor comerciale să crească.

La rândul său, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor din România (CNIPMMR), a afirmat că "din păcate, în România, digitalizarea înseamnă dublarea unui proces administrativ". El a explicat că până acum se cereau documentele în format scris, iar în prezent se cer şi scris şi online pentru că valoarea documentelor scrise este incontestabilă faţă de cele online.

De asemenea, Jianu a precizat că în discuţiile pe care le-a avut cu ministrul Finanţelor a cerut ca e-Factura să fie obligatorie, pentru că dacă este opţională o vor utiliza tot cei care sunt corecţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.