Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alin Iacob: 'Am contribuit în mod activ la reformarea pieţei RCA, am propus sistemul decontării directe'

www.romaniatv.net
poliță RCA

Unele societăţi de asigurări au impus tarife prohibitive în sistemul decontării directe la RCA, iar Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) ar trebui să monitorizeze acest sistem de preţuri, astfel încât consumatorii să nu se afle în situaţia de a plăti sume exorbitante, a declarat marţi preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), Alin Iacob, la o conferinţă de profil, potrivit agerpres.ro.

Citeste si Gabriela Firea cere intervenția tuturor puterilor statului - E primul Guvern din istoria post PCR-istă care ia această măsură

Acesta consideră că sistemul decontării directe la RCA nu ar trebui să fie opţional.

"Noi am contribuit în mod activ la reformarea pieţei RCA, am propus sistemul decontării directe, dar nu suntem mulţumiţi de modul în care funcţionează în momentul de faţă. Sunt societăţi de asigurări care au impus din păcate tarife prohibitive. Poate nu ar fi bine să fie opţional, dar dacă tot e opţional, să monitorizăm prin ASF sistemul de pricing, astfel încât consumatorii să nu se afle în situaţia de a plăti sume exorbitante, pentru că nu vor opta pentru acest sistem de decontare directă, care prin existenţa lui va crea în continuare probleme şi acele situaţii din trecut e posibil să se mai întâmple şi în viitor", a afirmat preşedintele AURSF.

Alin Iacob consideră că piaţa RCA a evoluat, dar ar putea prezenta probleme în viitor în condiţiile în care două societăţi deţin în continuare un procent important pe această piaţă.

"Piaţa RCA a evoluat, dar observăm în continuare o concentrare majoră pe această piaţă, care din punctul nostru de vedere nu este de natură să ofere confort. Dacă două societăţi deţin în continuare un procent atât de important precum se întâmplă astăzi, e posibil să existe probleme în perspectivă", a afirmat acesta.

Pe de altă parte, preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare a cerut ASF să includă în Consiliul său cel puţin un reprezentant al consumatorilor.

"Din păcate, în Consiliul ASF nu s-a regăsit niciodată un reprezentant al consumatorilor. A fost o tentativă, chiar a mea, la ultimele alegeri ale Consiliului ASF şi mulţumesc Parlamentului că n-am primit nici un vot împotrivă. E adevărat că numărul voturilor 'pentru' a fost redus. Noi considerăm că prezenţa cel puţin a unui reprezentant al consumatorilor pe poziţia de membru neexecutiv al Consiliului ASF poate ajuta Consiliul să vadă şi să înţeleagă mai bine problematica care îl preocupă pe consumator chiar din interiorul Consiliului ASF", a adăugat reprezentantul AURSF.

Acesta a confirmat necesitatea dezvoltării educaţiei financiare în societatea românească, subliniată anterior de secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Mihai Mandreş.

"Susţinem şi noi cu tărie educaţia financiară, dar atragem atenţia că această educaţie financiară trebuie să se facă, obligatoriu, cu participarea asociaţiilor de consumatori, care ştiu ce anume este nevoie, astfel încât să nu se repete situaţia nefericită din piaţa bancară, unde educaţia financiară a ascuns programe de vânzare ale băncilor şi nici pe departe programe reale de educaţie financiară. Amintesc de un protocol semnat împreună cu mai multe ministere de ASF, BNR şi, iată, o singură asociaţie, Asociaţia Română a Băncilor, eu cred că acel protocol trebuie extins, trebuie incluse şi asociaţiile de consumatori, asociaţiile pensiilor private, ale brokerilor, care lipsesc, şi realizarea unei strategii naţionale cu adevărat relevante pentru sector", a afirmat preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.