Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alina Gorghiu: Dragnea s-a crezut Moș Crăciun, dar a fugit toată campania de dezbatere/INTERVIU

Mai sunt doar două zile până la alegerile care vor decide cum va arăta viitorul Parlament. Președintele PNL, Alina Gorghiu, a acordat un interviu pentru STIRIPESURSE.RO în care a explicat care este viziunea PNL pentru viitorul României, dar și-a exprimat și regretul că ”Moș Crăciun” Liviu Dragnea a preferat să fugă de o dezbatere electorală.

Vezi și: SIMULARE -Câte mandate vor obține PSD și PNL la alegerile parlamentare. Distribuția pe FIECARE județ

R. Cum a fost această campanie? A fost plictisitoare, așa cum spune președintele Klaus Iohannis?

A.G. Din mijlocul campaniei e alta senzatie: sunt intalniri electorale, sedinte de campanie, grupuri pe whatsapp cu candidatii, mitinguri, door to door si multe altele. Cetatenii care nu sunt consumatori de politica, cei care au alte preocupari, sigur nu au simțit același ritm. Probabil că sunt corecte comentariile conform cărora această campanie a fost mai putin vizibila, mai putin antrenantă. Cred că, pe viitor, legea trebuie schimbată. Mă refer atât la afișajul stradal, cât și la reguli care să să încurajeze dezbaterile și confruntările electorale. Din cauza actualei legislații, această campanie poate sa para un Crăciun fără colinde.

Am avut în schimb  personaje politice care s-au costumat în Moș Crăciun, cu speranța că românii mai cred că sacul nu are fund. Aceste personaje, pe cât de darnice în a promite, pe atât de zgîrcite au fost în a apărea în confruntări electorale.

A fost o campanie fără prea multă tensiune și pentru că PSD a refuzat să-și recunoasca propriul candidat pentru postul de Prim-ministru, ceea ce cred ca este o premieră, care nu mai trebuie repetată. De aceea, nu au putut să aiba loc dezbateri intre candidati, intre programe. Domnul Dragnea a respins inclusiv dezbaterea la care l-am provocat, ca președinți ai principalelor partide. Dl Dragnea nu are un raspuns la intrebarea "ce mai vreti sa demonstrati in politica, dupa 26 de ani in care nu ati reusit sa lasati macar un proiect bun pentru Romania?". Cand nu poti sa raspunzi, evident ca stai ascuns si preferi markerul si flipchartul in locul dialogului.

Ceea ce este acum important este participarea la vot! In cateva minute, pe vreme buna sau rea, poti impinge usor Romania inainte. Sau poti sta acasa sa vezi cum nu se schimba nimic cu statul ăsta!

R. Cum a fost pentru Alina Gorghiu această campanie, prima în calitate de presedinte al PNL?

A.G. Nu e prima, nici ultima. Ca om politic, am trecut deja prin multe campanii electorale.

Astazi, insa, stiu clar ca am cea mai buna echipa! Primari, consilieri, candidati, activisti - sunt mandra ca au inteles ca alt drum decat schimbarea nu exista pentru PNL!

Pentru aceste alegeri, ne-am stabilit ca obiectiv sa avem cea mai consistenta oferta politica pentru electorat si sa ajungem la formarea unui guvern in jurul PNL, condus de Dacian Ciolos. Primul obiectiv a fost atins, acum suntem aproape de a-l atinge și pe al doilea.

 

R. PNL a mers cu varianta de prim-ministru Dacian Cioloș. Ați reușit să faceți transferul de notorietate de la Cioloș către partid?
A.G. A fost alegerea firească după ce PNL l-a susținut pe Dacian Cioloș ca Prim-ministru. Nu schimbi ceva ce merge. Cu Cioloș premier, România a mers înainte. Cu PNL, România merge tot înainte.
PNL are un parteneriat cu Dacian Ciolos pentru un proiect de guvernare care să accelereze reformele si dezvoltarea Romaniei. Asa cum noi il sustinem pe premier, domnia sa a recomandat electoratului sa aleaga PNL. Obiectivul nostru a fost acela de a crea o masa critică de romani care doresc ca tara sa mearga inainte si de a le face o oferta politica net superioara celei a adversarilor politici.
Vorbind cu maxim realism, exista doua variante in aceste alegeri: prima, ca Romania sa mearga inainte, cu Dacian Ciolos si PNL. A doua, ca
Romania sa se intoarca in timp, cu concursul domnilor Dragnea, Ponta, Ghiță, Tariceanu, Basescu. Va spun cu toata luciditatea: oameni buni, alta varianta nu mai exista!

R. PNL are câțiva candidați foarte tineri în aceste alegeri. Cum s-au comportat și cum au trăit această campanie electorală? Dar cel mai în vârstă candidat, Leon Dănăilă?

Unul dintre momentele cele mai dragi ale acestei campanii electorale este cel al discursului domnului Danaila de la Botosani. Domnia sa a rezumat situatia politica: PNL il are pe Leon Danaila, PSD il are pe Ion Iliescu.

Asa cum ati spus, avem si candidati foarte tineri, avem candidati care isi incep acum cariera politica. A fost o perioada intensa si pentru ei, dar au tinut ritmul. Au vazut ca meseria de politician iti cere uneori tot timpul si toata energia de care dispui.

Legat de candidatii tineri, tin sa spun ca toti au realizari profesionale in spate. La mitingul de lansare a campaniei, am prezentat 100 de candidati pentru Romania. Pentru cei mai multi dintre ei e valabila aceasta descriere: tineri, buni profesionisti. Presa a scris deja despre o parte dintre ei. Va rog sa observati ca PSD nu a gasit nimic rau despre nici unul dintre acesti oameni. Cand nici adversarii nu te pot contesta, cred ca e un semn bun.

R. Dacă veți câștiga, care vor fi primele trei lucruri pe care le va face PNL în Parlament, alături de noul Guvern?

Avem multe de facut. In ultimii 4 ani a existat o majoritate parlamentara PSD care a functionat cu rezultate foarte rele pentru tara. Chiar si in aceste 12 luni in care Romania a fost guvernata de Ciolos, aceasta majoritate a continuat sa-si faca de cap. Masuri precum pensiile speciale pentru parlamentari vor trebui anulate rapid.

Noul Parlament va trebui sa voteze noile legi pe care le-am promis in campania electorala si le-am prioritizat in programul de guvernare. Tinem foarte mult la masuri precum reducerea CAS la 16% si pentru angajat si pentru angajator, la masurile promise de noi pentru a porni investitiile in Romania. Prin urmare, va fi prioritara infiintarea Fondului de Dezvoltare Urban-Rural.

R. Ați fost acuzați că nu prezentați cifre și proiecte pentru România, în această campanie electorală. De ce nu a venit PNL cu cifre?

A.G Daca acuzatia vine din partea celor din PSD, le transmit ca si-au ratat sansa de a face observatii asupra programului liberal. Si n-au demonstrat decat ca le e teribil de frica de adevar. I-am dat ocazia dlui Dragnea sa-mi transmita, fata in fata, tot ce are pe suflet legat de programul de guvernare. Seful PSD a fugit de confruntare.

As fi vrut sa-i amintesc si eu dlui Dragnea cateva cifre care mie mi se par relevante si cu siguranta, si romanilor: promisiuni neonorate ca milionul de locuri de munca si cei 1000 de km de autostrada construiti, rata saraciei care a crescut cu cateva procente bune in vremea guvernarii Ponta.

Referitor la programul de guvernare al PNL, el contine informatii despre cifrele esentiale: 16% – nivelul cotei unice pe care vrem sa o generalizam, scaderea la jumatate a numarului de taxe si impozite. Ar fi fost foarte interesanta o dezbatere cu PSD despre taxele pe salarii, de exemplu. Asta, pentru ca PNL propune pastrarea cotei de 16% si reducerea contributiilor sociale, la 16% și pentru angajat, și pentru angajator, in timp ce PSD are alte planuri: sa introduca impozitul progresiv, care ar creste evaziunea.

R.  Ați spus că veți demisiona în cazul unui eșec și așteptați demisii și din partea membrilor BPN. Nu vă este teamă că partidul va intra într-o serie de convulsii interne foarte puternice?

PNL va face guvernarea. Restul scenariilor raman pentru altii.

R. Va candida Alina Gorghiu la Congresul de unificare al PNL, care va avea loc la începutul lui 2017?

Ce va fi la Congres, vom vedea atunci. Alegerile interne sunt atat de departe, iar noi avem alegeri generale duminica.

Congresul de Unificare, insa, va fi un moment important pentru PNL. Romania avea nevoie de unificarea Dreptei, care a permis victoria electorala din 2014 si apoi constituirea unui partid validat la alegerile locale prin alegerea a aproape 1100 de primari. Nu ne mai lipseste decat un rezultat bun duminica si apoi vom putea merge la acel Congres, pentru a incheia cu bine un drum care nu a fost mereu usor sau lin, dar pe care ne bucuram ca l-am parcurs.

R. Cu cine va face PNL majoritatea? Sondajele ne arată că aveți nevoie de USR, UDMR, dar chiar și de PMP. Cum veți aborda negocierile cu celelalte partide?

A.G. La fiecare alegeri sunt sondaje care dezinformează. Fie prin intenția celor care le realizează sau le comandă, fie printr-o proastă eșantionare sau evaluare a prezenței la vot. Eu nu comentez aceste sondaje.

Asteptam rezultatele alegerilor pentru a vedea care va fi ponderea fiecarui partid politic. Este posibil ca unele partide mici, precum ALDE și PMP, sa nu atinga pragul electoral. Si ar fi pacat se se iroseasca voturi in aceasta directie.

Cel mai important este ca oamenii să vină într-un număr cât mai mare la vot. PSD și aliații lor nu fac niciodată apel la prezență. Ei vor să aibă majoritate în Parlament prin minoritate la vot. Eu am speranță că românii care nu iubesc politica practicată de PSD și sateliții lui vor veni să își exprime o poziție.

R. În final, care este mesajul Alinei Gorghiu pentru cetățeni, de ce ar trebui să iasă la vot?

A.G. Ca sa aleaga un Parlament credibil! Ca să numească Prim-ministrul României. Fiecare vot exprimat acum contribuie la formarea unei majorității care va vota Premierul României pentru următorii patru ani. În 2014, au votat direct Președintele Republicii, acum votează, indirect, Prim-ministrul.

Sunt multi oameni care cred ca votul oricum nu va schimba nimic. Trebuie sa ne luptam cu resemnarea, este cel mai mare pericol in aceste alegeri.

In fiecare zi, facem alegeri marunte, pe care, insa, n-am vrea sa le faca altii in locul nostru: ce sa mancam la pranz, cu ce sa ne imbracam. Alegeri cu mize mici. De ce sa refuzam, atunci, o miza mare: dreptul de a alege cum sa arate viitorul?

Votul le ofera oamenilor puterea de a influenta viitorul tarii si exemple avem suficiente. In 2014, votul romanilor a schimbat efectiv directia Romaniei. Nu vreau sa-mi imaginez cum ar fi aratat politica externa a Romaniei, in ce directie ar fi luat-o statul roman, cu Ponta presedinte. Dar votul romanilor ne-a ferit de pericolul acesta. Puterea votului a tinut Romania pe directia buna.

Stiu ca electoratul din Romania a devenit mult mai exigent. Dar si PNL s-a schimbat mult. Dacian Ciolos este o solutie serioasa, verificata, pentru Romania. Iar PNL va continua drumul sau de a schimba modul în care face politica si dupa alegerile generale.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.